Dostupni linkovi

Vučić o prodaji municije Ukrajini: Izvozimo samo 'krajnjim korisnicima'


Predsednik SrRbije Aleksandar Vučić, decembar 2023.
Predsednik SrRbije Aleksandar Vučić, decembar 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, komentarišući navode da je Srbija indirektno Ukrajini izvezla municiju od oko 800 miliona evra, da je sve izvezeno dozvoljenim "end juzerima" (krajnjim korisnicima).

Srbija poštuje sve potpisane ugovore o izvozu oružja i municije, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 24. juna u obraćanju javnosti.

List Fajnenšal tajms (Financial Times) objavio je 23. juna procene da je Srbija indirektno, preko drugih zemalja, od početka rata u Ukrajini, toj zemlji izvezla municiju u vrednosti od oko 800 miliona evra.

"Za šta da se pravdam, što smo izveli dozvoljenom 'end juzeru' municiju? Pazite oruđe i oružje ne izvozimo, jer tu imamo samo ugovor sa Azerbejdžanom, Kiprom i Emiratima. Ni sa kim više. Upravo da bismo se čuvali da se iz srpskog oružja ne ubija neko od naše braće - bilo Rusi, bilo Ukrajinci, bilo ko", rekao je Vučić novinarima u zgradi Predsedništva.

List Fajnenšal tajms od 22. juna je objavio procene da je Srbija indirektno, preko drugih zemalja, od početka ruske invazije na Ukrajinu izvezla u tu zemlju municiju u vrednosti od 800 miliona evra.

Navode je za pomenuti list komentarisao i sam Vučić koji je potvrdio da je informacija o vrednosti municije uglavnom tačna, predstavivši prodaju kao poslovnu priliku, tvrdi list.

"Ovo je deo našeg ekonomskog preporoda i važno za nas. Da, mi izvozimo našu municiju. Ne možemo izvoziti u Ukrajinu ili u Rusiju, ali imamo mnogo ugovora sa Amerikancima, Špancima, Česima, drugima. Šta oni s tim rade na kraju je njihov posao", rekao je Vučić a preneo list Fajnenšal tajms.

Tekst je u medijima u Srbiji i regionu izazvao reakcije koje je Vučić u obraćanju javnosti nazvao "trikovima kojim se služe različite strane službe, pojedini mediji i političari".

Naveo je da ga mediji u regionu svakog dana optužuju da sarađuje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, dok se situacija sa municijom koristi da se kaže "Putine, pogledaj šta ti je Vučić uradio".

Komentarišući izjavu portparola Kremlja Dimitrija Peskova datu ruskim medijima, da će navode iz Fajnenšal tajmsa proveriti direktno "sa srpskim prijateljima", Vučić je naveo da niko ne može pokvariti odnose Srbije i Rusije.

"Nije njima cilj da mene napadne Peskov, koji je normalan i pametan čovek, racionalan, sve smisleno im odgovara. Intelektualac vrhunski, hvata stvari u letu, njega da varate sa tim igricama nije moguće".

Dodao je da je trenutno situacija povoljna što se tiče razvoja srpske namenske industrije.

"Za šta da se pravdamo tačno? Za to što obezbeđujemo najnormalniji posao našoj namenskoj industriji? Kažu, to se koristi u ratovima. Pa gde da se koristi? Na klizalištu? Gde hoćete da se koriste rakete, bombe i granate nego na ratištu. Što ih proizvodimo ako ne zbog toga", rekao je Vučić.

Govoreći o strahovima radnika namenskih fabrika da će biti privatizovane, Vučić je rekao da je "samoupravljanje davno zaustavljeno, te da vlasnik, odnosno država o tome odlučuje".

"Evo da vam kažem kao predstavnik vlasnika, nećemo nikada da prodamo bilo šta, da li ćemo da idemo na dokapitalizaciju videćemo, a i to je samo ako bismo mogli da proizvodimo i zarađujemo više", zaključio je predsednik Srbije.

XS
SM
MD
LG