Dostupni linkovi

Ustavni sud Srbije obustavio primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti


Mural u Beogradu, ilustrativna fotografija
Mural u Beogradu, ilustrativna fotografija

Ustavni sud je doneo odluku 27. juna kojom se, do okončanja postupka za ocenu ustavnosti, obustavlja donošenje akata na osnovu Zakona o rodnoj ravnopravnosti, stoji na zvaničnom sajtu te institucije.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti donet je 2021. i podrazumeva jednaka prava, odgovornosti i mogućnosti, ravnomerno učešće i uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca u mnogim oblastima društvenog života.

Zakon, koji je počeo da se primenjuje od 1. juna ove godine, izaziva kritike dela javnosti, Srpske pravoslavne crkve i Matice Srpske.

Advokat Milenko Radić izjavio je 2021. godine da je njegova advokatska kancelarija podnela incijativu Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti Zakona o rodnoj ravnopravnosti, jer nije u skladu sa Ustavom Srbije koji ne poznaje kategoriju roda.

Polemika u javnosti o rodno senzitivnom jeziku, odnosno upotrebi ženskih oblika za profesije i titule žena, traje godinama unazad.

Zakon, između ostalog, propisuje da državni organi koriste rodno senzitivni jezik "u nazivima radnih mesta, položaja, zvanja i zanimanja", a na korišćenje ženskih oblika za profesije i zvanja obavezuje i medije.

Zakon predviđa i novčane kazne za one koji ga prekrše, što je izazvalo najveće polemike u javnosti.

XS
SM
MD
LG