Dostupni linkovi

Presuda rođacima optuženog za ubistva u Duboni i Malom Orašju, ujak oslobođen


Zgrada Višeg suda u Kragujevcu, Srbija, 19. jun 2024.
Zgrada Višeg suda u Kragujevcu, Srbija, 19. jun 2024.

Pred Višim sudom u Kragujevcu u centralnoj Srbiji, 19. juna je doneta presuda rođacima Uroša Blažića, okrivljenog za ubistva u Maloj Duboni i Orašju 4. maja 2023.

Kako prenosi reporter Radija Slobodna Evropa (RSE), brat od ujaka Uroša Blažića, Boris Gavrilović (20), osuđen je na kaznu od godinu dana i šest meseci zatvora zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozovnih materija u saizvršilaštvu.

Njegov otac, Blažićev ujak Goran, oslobođen je optužbi.

Borisu Gavriloviću, u tu kaznu biće uračunao vreme provedeno u pritvoru od 13 meseci, odnosno od 5. maja 2023. godine kada je uhapšen.

To je suština presude, koju je novinarima preneo advokat optuženih Branko Matović, koji je rekao da je zadovoljan presudom navodeći da je Sud "pokazao i poštovanje zakona i hrabrost".

Matović je rekao da je prvostepena presuda "tek prvo poluvreme" jer će žalbe uložiti kako tužilaštvo, tako i optuženi, prenosi reporter RSE.

U Višem sudu u Kragujevcu je istog dana u prepodnevnim satima završen glavni pretres u ovom slučaju.

Blažićev ujak Goran Gavrilović (50) i brat od ujaka Boris Gavrilović (20) iz sela Vinjišta kod Kragujevca, teretili su se za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija u saizvršilaštvu, za koje je zaprećena zatvorska kazna u trajanju od dve do 12 godina.

Godišnjica masovnog ubistva kod Mladenovca: Šta su donele mere protiv oružja?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:03 0:00

Optuženi Uroš Blažić je, nakon ubistva devet i ranjavanja 12 mlađih meštana Dubone i Malog Orašja 4. maja 2023. godine, uspeo da pobegne iz područja tih sela, koja su nakon zločina blokirale jake snage policije i žandarmerije.

On se potom sakrio u domaćinstvu svojih rođaka Gavrilovića u selu Vinjište u centralnoj Srbiji, gde je i uhapšen dan kasnije, 5. maja 2023. godine.

Prilikom pretresa domaćinstva porodice Gavrilović policija je pronašla veću količinu oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

U Višem sudu u Kragujevcu u petak 31. maja održano je drugo ročište i najavljeno da će tada biti saopšten datum izrcanja presude, ali je sudija Jasmina Leković nakon iznošenja završnih reči tužilaštva i odbrane naložila da se pribave novi dopunski dokazi u postupku.

To ročište održano je sa dva sata zakašnjenja zbog anonimne dojave o postavljenoj bombi, pa su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije evakuisali Palatu pravde u Kragujevcu i kontradiverzionim pregledom utvrdili da u zgradi nema eksploziva.

Pripremno ročište Urošu Blažiću prekinuto je 23. maja u Višem sudu u Smederevu zbog incidenta koji se dogodio u trenutku kada je optuženi uvedeni u sudnicu, a kada su na njega nasrnuli članovi porodica ubijenih i ranjenih. Nakon toga je odlučeno da se suđenje nastavi u Beogradu.

Optužnicom protiv Blažića obuhvaćeni su i njegov otac, ujak i brat od ujaka. Istragom je utvrđeno da je otac napadača u kući neovlašćeno držao veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija.

Tužilaštvo je za Uroša Blažića i njegovog oca predložilo maksimalne kazne od po 20 godina, a za ujaka i brata od ujaka kazne od po šest godina zatvora.

Masovno ubistvo u selima kod Beograda dogodilo se dan nakon što je maloletni učenik osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u centru srpske prijestonice ubio devetoro vršnjaka i čuvara škole.

XS
SM
MD
LG