Dostupni linkovi

Gutereš kaže da je ostvaren mali napredak za sprečavanje gladi u Gazi, Blinken najavljuje pritisak na Netanjahua


Palestinska deca na mestu izraelskog vazdušnog napada u Rafi, 27. april 2024.
Palestinska deca na mestu izraelskog vazdušnog napada u Rafi, 27. april 2024.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Guterres) izjavio je u utorak da postoji "postepeni napredak" za sprečavanje gladi u severnom delu Pojasa Gaze, ali da je hitno potrebno da se uradi mnogo više.

S druge strane, američki državni sekretar Antoni Blinken (Antony) rekao je u Jordanu da će u sredu u Izraelu razgovarati s premijerom Benjaminom Netanjahuom o merama koje Izrael tek treba da preduzme kako bi povećao priliv pomoći u Pojas Gaze, pošto on održava sastanke u zemlji Sreda.

Gutereš je izjavi novinarima u Ujedinjenim nacijama pozvao Izrael da ispuni svoje obećanje da će otvoriti "dva granična prelaza između Izraela i severne Gaze, kako bi pomoć mogla da bude dovedena u Gazu iz luke Ašdod i Jordana“.

Gutereš je takođe rekao novinarima da je glavna prepreka za distribuciju pomoći širom Gaze nedostatak bezbednosti za humanitarne radnike i civile.

On je izrazio zabrinutost zbog izveštaja o otkrivenim masovnim grobnicama u Gazi, uključujući dve bolnice, i navoda da su oni koji su tamo sahranjeni protivpravno ubijeni, pozvavši na nezavisnu istragu.

"Imperativ je da se nezavisnim međunarodnim istražiteljima sa forenzičkom ekspertizom dozvoli neposredan pristup mestima ovih masovnih grobnica kako bi se utvrdile precizne okolnosti pod kojima su Palestinci izgubili živote i bili sahranjeni ili ponovo sahranjeni", rekao je Gutereš.

Generalni sekretar UN je takođe pozvao Izrael da ne napada grad Rafu na jugu Pojasa Gaze, nakon što je izraelski premijer rekao da će pokrenuti ofanzivu bez obzira da li će biti sporazuma s o primirju i taocima Hamasom, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Blinken je novinarima u skladištu jordanske hašemitske humanitarne organizacije gde se skupljaju pošiljke pomoći organizacija iz SAD, rekao da je iako je došlo do određenih poboljšanja u humanitarne pomoći u gusto naseljenoj palestinskoj enklavi, potrebno je još mnogo toga da se uradi kako bi se osiguralo da pomoć stigne do ljudi.

Sastanak državnog sekretara s izraelskim premijerom održaće se oko mesec dana pošto je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) izdao oštro upozorenje Netanjahuu, rekavši da bi se politika Vašingtona mogla promeniti ako Izrael ne preduzme korake za izbegavanje ugrožavanja civila, humanitarne patnje i bezbednosti humanitarnih radnika.

Najviši američki diplomata je na sedmoj turneji po Bliskom istoku, otkada je 7. oktobra izbio rat u Pojasu Gaze nakon što su ekstremisti Hamasa napali Izrael, ubivši 1.200 ljudi i otevši 250 drugih, prema izraelskim podacima.

Kao odgovor, Izrael je pokrenuo nemilosrdni napad na Pojas Gaze, ubivši više od 34.000 ljudi, zdravstvene vlasti na palestinskoj teritoriji pod kontrolom Hamasa.

Izvori: Reuters, AFP
XS
SM
MD
LG