Dostupni linkovi

Ukrajina zatražila hitnu pomoć kako bi se suprotstavila ruskim vazdušnim napadima


Posledice ruskog napada dronovima u Harkivu, na istoku Ukrajine, 6. april 2024.
Posledice ruskog napada dronovima u Harkivu, na istoku Ukrajine, 6. april 2024.

Nakon još jedne u nizu noći koje su obeležili ruski raketni napadi, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelenskiy) pozvao je saveznike da hitno pruže dodatnu podršku Ukrajini, dodajući da "svaki dan kašnjenja u isporuci pomoći dovodi do više uništenih domova i života", preneo je ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa (RSE) 14. aprila.

U postu na društvenoj mreži X, nekadašnjem Tviteru, Zelenski je naveo da "svet ima sve što je potrebno da zaustavi bilo kakve rakete, bespilotne letelice Šahed i druge oblike terora".

"To samo zahteva odluke koje mogu da povrate istinsku i trajnu bezbednost", dodao je Zelenski u objavi 14. aprila.

Prema informacijama ukrajinske vojske, Rusija je tokom noći 13. i 14. aprila izvela napade na teritoriji Ukrajine sa deset bespilotnih letelica Šahed iranske proizvodnje, a svi su lansirani iz zapadnog ruskog regiona Kursk.

Komandant vazduhoplovnih snaga Ukrajine Nikola Oleščuk je izjavio da je svih deset dronova oboreno iznad oblasti Harkiv, na istoku zemlje.

Američki Institut za proučavanje rata naveo je 13. aprila da Rusija "koristi" ukrajinsku nestašicu artiljerijskih granata i protivvazdušne opreme delujući na različite načine u tri različite oblasti "naizmeničnim intenzitetom".

Reagujući na napad Irana na Izrael dronovima i projektilima, Zelenski je 14. aprila napisao da su bespilotne letelice Šahed "instrument terora".

"Mi u Ukrajini veoma dobro znamo kakav je to užas nakon sličnih napada Rusije, koja je koristila iste dronove Šahed i ruske rakete i istu taktiku masovnih vazdušnih udara", napisao je Zelenski i dodao da se "očigledna saradnja između dva režima u širenju terora mora suočiti sa odlučnim i ujedinjenim odgovorom sveta".

Iran je u napadu bez presedana na Izrael 13. aprila koristio, između ostalog, dronove Šahed, koje Rusija koristi u napadu na Ukrajinu gotovo od početka invazije u februaru 2022. godine.

XS
SM
MD
LG