Dostupni linkovi

Ukrajina višestruko povećala proizvodnju dronova u odnosu na 2023.


Ukrajinski dron tipa "Vampir".
Ukrajinski dron tipa "Vampir".

Ukrajina je do sada ove godine isporučila svojim oružanim snagama tri puta više bespilotnih letelica nego tokom cele 2023, rekao je komandant ovog roda ukrajinske vojske.

"Ovaj proces se nastavlja i samo će rasti", rekao je pukovnik Vadim Suharevski, komandant ukrajinskih snaga bespilotnih letelica.

Ukrajina, koja se skoro 26 meseci bori protiv ruske invazije, nastoji da poveća proizvodnju domaćeg oružja i upotrebu inovativnih tehnologija kako bi se suprostavila mnogo moćnijem i bogatijem neprijatelju.

On je posetio izložbu na kojoj su prikazana bespilotna vozila ukrajinske proizvodnje na kopnu, moru i vazduhu, sisteme za elektronsko ratovanje i oklopna vozila.

Devedeset devet odsto dronova koje koristi ukrajinska vojska proizvodi se u zemlji, rekao je Suharevski.

"Nije tajna da se ograničenja naših resursa u artiljeriji nadoknađuju dronovima", rekao je on novinarima, pozivajući se na neravnotežu artiljerijske vatrene moći između Ukrajine i Rusije koju analitičari ocenjuju šest prema jedan u korist Rusije.

Kako je ukrajinska vojska nadjačana i nadjačana na bojnom polju, moskovske snage povećavaju pritisak duž cele linije fronta i postepeno ostvaruju dobitke.

Povećana upotreba bespilotnih letelica sa obe strane pomera sukob sa bojnog polja na međusobne udare na vojnu, energetsku i transportnu infrastrukturu.

Ukrajinske bespilotne letelice (UAV), korišćene za delovanje u Rusiji poslednjih meseci, sada mogu da pogađaju ciljeve udaljene više od 1.200 kilometara, rekao je Suharevski.

Oleksandr Kamišin, ukrajinski ministar strateške industrije, rekao je da su ukrajinski proizvođači oružja podstakli i vojni i ekonomski napredak u zemlji.

Vojno-industrijski kompleks Ukrajine povećao je bruto društveni proizvod (BDP) za 1.5 odsto u 2023. godini, što je značajan udeo u ukupnom rastu BDP od oko pet odsto.

Kamišin je rekao da je uveren da će se ta cifra udvostručiti na tri odsto rasta BDP-a ove godine. Ali je upozorio da ukrajinska vlada ne može da otkupi svu proizvodnju domaćeg oružja.

Vlasti u Kijevu razgovaraju sa međunarodnim saveznicima o kupovini oružja za Ukrajinu od domaćih proizvođača kako bi pokrila finansijski manjak, dodao je Kamišin.

"Uveren sam da ćemo u budućnosti početi kupovinu od ukrajinskih proizvođača stranim sredstvima", dodao je on.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG