Dostupni linkovi

Gruzija i Moldavija slave nakon odluke EU da ih približi bloku


Slavlje na ulicama Tbilisija, 15. decembar 2023.
Slavlje na ulicama Tbilisija, 15. decembar 2023.

Građani Moldavije i Gruzije slave nakon što su lideri Evropske unije podržali njihove težnje da se pridruže bloku od 27 zemalja članica. Sa Moldavijom su otvoreni pregovori o članstvu, dok je Gruzija dobila status kandidata.

Poslanici i u moldavskom i u gruzijskom parlamentu mahali su zastavama EU, a na početku parlamentarnih sednica u petak intonirana je evropska himna.

Odluka Evropske unije, kojom su i sa Ukrajinom otvoreni pregovori o članstvu, doneta je 14. decembra na samitu, uprkos protivljenju Mađarske i činjenici da su Ukrajina i Gruzija delimično okupirane od strane Rusije.

Ruska invazija u punom obimu na Ukrajinu otpočela je u februaru 2022. Ruske trupe raspoređene su i u moldavskom regionu Pridnjestrovlja.

Hiljade Gruzijaca okupilo se na proslavi u glavnom gradu Tbilisiju.

Slavlje na ulicama Tbilisija, 15. decembar 2023.
Slavlje na ulicama Tbilisija, 15. decembar 2023.

Gruzijski premijer Irakli Garibašvili čestitao je naciji, rekavši da "ova istorijska pobeda pripada vama, našem neporaženom, neslomljenom gruzijskom narodu koji voli slobodu".

Predsednica Moldavije Maja Sandu pozvala je građane na proevropski skup zakazan za nedelju u glavnom gradu Kišinjevu, kako bi pozdravili ono što je opisala kao "istorijski korak za sudbinu naše zemlje".

Prozapadni premijer Moldavije Dorin Recean ponovio je poziv predsednice, rečima "Moldavija je evropska" i "naša budućnost je u EU".

I Moldavija i Gruzija su decenijama bile deo Sovjetskog Saveza i obe su se borile da izađu iz senke Moskve.

Evropska zastava u parlamentu Moldavije, 15. decembar 2023.
Evropska zastava u parlamentu Moldavije, 15. decembar 2023.

Iz Kremlja je stigla oštra reakcija na vesti iz Brisela.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je taj potez "apsolutno politizovan" i da je vođen "željom bloka da dodatno nervira Rusiju".

Od ruske invazije na Ukrajinu, Moldavija se suočila sa dugim nizom kriza, uključujući ozbiljnu nestašicu energenata, nakon što je Moskva dramatično smanjila isporuke gasa prošle zime, naglo rastuću inflaciju i antivladine proteste političke stranke naklonjene Rusiji.

U februaru je moldavska predsednica Maja Sandu takođe optužila Moskvu da planira da svrgne vladu kako bi naciju stavila "na raspolaganje Rusiji" i da bi je skrenula sa puta ka članstvu u EU.

Rusija je negirala optužbe.

Tenzije su takođe porasle u aprilu prošle godine nakon niza eksplozija u Pridnjestrovlju — separatističkom regionu Moldavije kojeg podržava Rusija, gde Rusija ima oko 1.500 vojnika.

Odluka EU dolazi u trenutku duboke polarizacije u gruzijskoj politici.

Posle Revolucije ruža 2003. godine, Gruzija je postala bliski saveznik SAD, nakon čega su se znatno pogoršali odnosi s Rusijom koja je povela rat protiv Gruzije 2008. oko otcepljenih teritorija Južne Osetije i Abhazije. U otcepljenim regionima Rusija ima svoje trupe.

Sadašnja vlada koju predvodi partija Gruzijski san zauzela je manje konfrontacioni pristup Rusiji, mada je nastavila da se približava Zapadu.

Posle invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Gruzijski san je pojačao politiku prilagođavanja Moskvi i pitanje odnosa s Rusijom postalo je najvažnija tačka sporenja u gruzijskoj politici.

XS
SM
MD
LG