Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH provjerava osobe i kompanije pod američkim sankcijama


Zgrada Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Sarajevo (arhivska fotografija)
Zgrada Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Sarajevo (arhivska fotografija)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je formiralo predmet koji se tiče osoba i kompanija koje su pod američkim sankcijama, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa.

"U Tužilaštvu BiH u radu je predmet koji se odnosi na pravne i fizičke osobe, obuhvaćene sankcijama Vlade Sjedinjenih Država, u kojem se vrše provjere i utvrđuje postoje li elementi krivičnih djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH, u djelovanju sankcionisanih osoba", navedeno je u srijedu u odgovoru iz Tužilaštva za Radio Slobodna Evropa.

Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) američkog Ministarstva finansija je 18. juna sankcionisala sedam kompanija i dvije osobe jer su, kako je tada saopšteno, dio mreže koja obezbjeđuje "značajne izvore prihoda" za Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske (RS) i njegovu porodicu.

Sankcionisane su Infinity International Group Banja Luka, Infinity Media, K-2 audio usluge, Kaldera Company, Prointer ITSS, Sirius 2010 i Una World Network.

Njima je u proteklih deset godina putem sistema javnih nabavki, sa svih nivoa vlasti dodijeljen 1.801 posao vrijedan 240,4 miliona evra.

Sankcionisani su i Milenko Čičić, direktor Kaldere, te Đorđe Đurić, direktor Infinity grupacije.

Milorad Dodik je od ranije pod američkim sankcijama, kao i njegov sin Igor i kćerka Gorica.

Sankcije koje su im izrečene, između ostalog znače zamrzavanje imovine u SAD-u, te zabranu američkim državljanima i kompanijama da posluju s njima, dok banke takođe mogu biti meta sankcija ukoliko sarađuju sa njima.

Banke u Bosni i Hercegovini su proteklih mjeseci "ugasile" račune pojedincima i kompanijama koje su na američkoj "crnoj listi". Prema zakonima, ako firma nema otvoren račun po automatizmu se gasi.

Ranije je za Radiju Slobodna Evropa rečeno iz nekoliko institucija koje imaju aktivne ugovore sa ovim kompanijama, da mogu raskinuti ugovore sa njima ukoliko ne budu ispoštovani ugovorni uslovi.

Ko je na američkoj listi sankcija?

U prethodnom periodu, sem Dodika i njegove djece, sankcionisani su praktično svi najviši zvaničnici RS, uključujući predsjednika Narodne skupštine tog bh. entiteta Nenada Stevandića, premijera Radovana Viškovića, ministra pravde Miloša Bukejlovića, te Željku Cvijanović, članicu državnog tročlanog Predsjedništva BiH koja dolazi iz RS.

Sankcionisani su i bivši predsjednik Federacije BiH, danas državni poslanik Marinko Čavara, bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić, bivši šef Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić i bivša glavna državna tužiteljka Gordana Tadić, pored ostalih.

Sankcije su im izrečene, kako je obrazloženo, zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, korupcije ili poslovanja s Rusijom u slučaju firme "BN Inženjering" i njenog vlasnika Save Cvijetinovića.

Listu sankcija održava OFAC, kancelarija u sklopu američkog Ministarstva finansija, a na njoj se nalazi više od stotinu osoba i firmi iz Bosne i Hercegovine i regiona. Većinu imena čine osuđeni ili optuženi za ratne zločine počinjene 1990-ih.

XS
SM
MD
LG