Dostupni linkovi

Jedan od oslobođenih za ubistvo tužio Fondaciju Slavko Ćuruvija


Mesto ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Beograd, 2018.
Mesto ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Beograd, 2018.

Miroslav Kurak, još jedan od ranije optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije, koji je oslobođen zbog nedostatka dokaza odlukom Apelacionog suda početkom 2024, tužio je Fondaciju Slavko Ćuruvija, saopštila je 24. juna fondacija.

Fondacija je saopštila da je Kurak tužbu podneo zbog navodne povrede ugleda i časti.

U saopštenju su ocenili da nova tužba, posle one koju je protiv Fondacije podneo bivši načelnik beogradskog centra Resora državne bezbednosti Milan Radonjić, predstavlja "nastavak pritiska" i "progona" Slavka Ćuruvije, 25 godina posle ubistva.

"Miroslav Kurak bio je optužen kao neposredni izvršilac ubistva Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine. Tokom čitavog suđenja koje je počelo 2015. godine, Kurak je bio u bekstvu, pa mu je suđeno u odsustvu. Kao i u slučaju Radonjića, tužba se odnosi na saopštenje u kome smo izrazili neslaganje sa presudom. Zbog povrede ugleda i časti, i Kurak od Fondacije traži odštetu od 500.000 dinara", stoji u saopštenju, a prenosi agencija Beta.

Dodaje se da posle dve prvostepene presude kojima su četvorica ranije optuženih proglašeni krivim i konačnog oslobađanja zbog nedostatka dokaza u februaru ove godine, "zločin nad novinarom i vlasnikom Dnevnog telegrafa i Evropljanina ostaje nekažnjen i nerazrešen".

"Uprkos pritiscima, naša misija ostaje ista - insistiranje na pravdi za ubijene novinare, ali i sve medijske radnike koji zbog svog rada trpe nasilje, pretnje i pritiske", saopštila je Slavko Ćuruvija Fondacija.

Vlasnik lista "Dnevni telegraf" i nedeljnika "Evropljanin" Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine u prolazu ispred zgrade u kojoj je živeo.

Suđenje za ubistvo je počelo u junu 2015. sedamnaest godina od ubistva. Specijalni sud u Beogradu proglasio je 2019. krivim četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti za ubistvo, a sud je naveo da je neposredni izvršilac ubistva NN lice.

Tom presudom su na po 30 godina zatvora osuđeni šef Državne bezbednosti (DB) u vreme vlasti Slobodana Miloševića Radomir Marković i nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić. Nekadašnji pripadnici DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni su na po 20 godina.

Apelacioni sud je, međutim, tu presudu ukinuo u septembru 2020, a odluku je obrazložio time da je Specijalni sud presudom prekoračio optužbu i uvođenjem NN lica kao neposrednog izvršioca ubistva izmenio činjenično stanje opisano u optužnici.

U ponovljenom postupku Specijalni sud je u decembru 2021. doneo presudu kojom su potvrđene kazne iz prvog postupka, ali je tri godine kasnije, u februaru 2024. Apelacioni sud u Beogradu oslobodio optužbi četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti.

To je izazvalo brojne reakcije kako domaćih tako i inostranih medijskih udruženja i javnosti u Srbiji.

XS
SM
MD
LG