Dostupni linkovi

Senat SAD-a usvojio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen


Na ovoj foto ilustraciji, logotip aplikacije društvenih medija, TikTok prikazan je na ekranu iPhonea na pozadini američke zastave 3. avgusta 2020. u Arlingtonu, Virginia.
Na ovoj foto ilustraciji, logotip aplikacije društvenih medija, TikTok prikazan je na ekranu iPhonea na pozadini američke zastave 3. avgusta 2020. u Arlingtonu, Virginia.

Senat Sjedinjenih Američkih Država(SAD)odobrio je kontroverzni nacrt zakona kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi.

Kineskom vlasniku TikToka, ByteDanceu, daje devet mjeseci da proda svoj udio ili će aplikacija biti blokirana u Sjedinjenim Državama.

Zakon će sada biti predat predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu, koji je rekao da će ga potpisati kao zakon čim stigne na njegov sto.

ByteDance je za BBC rekao da nije imao trenutni odgovor na taj potez. Prethodno je firma rekla da će se protiviti svakom pokušaju da se primora da proda TikTok.

Ako SAD budu uspješne u prisiljavanju ByteDancea da proda TikTok, bilo koji dogovor bi i dalje trebao odobrenje kineskih zvaničnika, ali Peking je obećao da će se usprotiviti svakom takvom potezu. Analitičari kažu da bi proces mogao potrajati godinama.

Mjera je donesena kao dio paketa od četiri zakona koji uključuju i vojnu pomoć Ukrajini, Izraelu, Tajvanu i drugim američkim partnerima u indo-pacifičkom regionu.

Imao je široku podršku zakonodavaca, sa 79 senatora koji su glasali za, a 18 protiv.

"Godinama smo dopuštali Komunističkoj partiji Kine da kontroliše jednu od najpopularnijih aplikacija u Americi koja je bila opasno kratkovidna", rekao je senator Marko Rubio, najviši republikanac u Komitetu za obavještajne poslove.

"Novi zakon će zahtijevati od kineskog vlasnika da proda aplikaciju. Ovo je dobar potez za Ameriku", dodao je.

Strahovanje da bi podaci o milionima Amerikanaca mogli dospjeti u ruke Kine podstakli su napore Kongresa da odvoji TikTok od kompanije sa sjedištem u Pekingu.

Prošle sedmice je ova kompanija za društvene medije saopštila da će zakon "pogaziti prava na slobodu govora 170 miliona Amerikanaca, uništiti sedam miliona preduzeća i zatvoriti platformu koja godišnje doprinosi američkoj ekonomiji 24 milijarde dolara".

TikTok je rekao da ByteDance "nije agent Kine ili bilo koje druge zemlje". A ByteDance insistira da to nije kineska firma, ukazujući na globalne investicione firme koje poseduju 60 odsto.

Njen izvršni direktor Shou Zi Chew rekao je prošlog mjeseca da će kompanija nastaviti činiti sve što može, uključujući korištenje svojih "zakonskih prava" za zaštitu platforme.

Shoua je Kongres dva puta za manje od godinu dana kritikovao i umanjio je povezanost aplikacije - i njegove lične veze - s kineskim vlastima.

Profesor prava na Univerzitetu u Ričmondu, Carl Tobias, rekao je za BBC da će vjerovatno uslijediti produžena pravna bitka koja bi "mogla potrajati oko dvije godine".

Također je rekao da ako se kupac za udio ByteDancea ne pronađe u periodu od devet mjeseci, to bi moglo dodatno odgoditi bilo kakvu akciju protiv TikToka u SAD-u.

XS
SM
MD
LG