Dostupni linkovi

Struja u dijelu Federacije BiH poskupljuje za 10 posto od početka augusta


Zgrada Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. Ova javna kompanija snabdijeva oko 730.000 domaćinstava u ovom bh. entitetu. Sarajevo, 30. August 2018. godine.
Zgrada Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. Ova javna kompanija snabdijeva oko 730.000 domaćinstava u ovom bh. entitetu. Sarajevo, 30. August 2018. godine.

Od prvog augusta će za 10 posto poskupiti struja domaćinstvima u dijelu bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, odlučeno je na sjednici Federalne komisije za električnu energiju (FERK).

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (BiH) Sanel Buljubašić.

"Riječ je o usklađivanju prodajne sa proizvodnom cijenom", kaže Buljubašić za RSE.

Prema prijedlogu Elektroprivrede BiH, koji je usvojila nadležna komisija za električnu energiju, povećanje cijene struje za domaćinstva će iznositi 10,04 posto.

Osim Elektroprivrede, u FBiH djeluje i drugo javno preduzeće Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne, koje nije najavilo poskupljenja struje.

Istovremeno će struja poskupiti za 7,29 posto potrošačima iz kategorije "Ostala potrošnja" u koju, između ostalog, spadaju vrtići, javne kuhinje, te đački, studentski i starački domovi.

Prethodni pokušaj Elektroprivrede BiH da poveća cijenu električne energije je FERK odbio krajem aprila.

Tada je Elektroprivreda BiH predložila uvođenje tarifnog modela, što je FERK odbio, obrazloživši da nije u skladu sa propisima koji zabranjuje snabdijevačima električnom energijom da drastično mijenjaju cjene ovog energenta za krajnje kupce.

XS
SM
MD
LG