Dostupni linkovi

Izvještaj SAD-a ističe sve više kršenja ljudskih prava u Rusiji, Iranu i Afganistanu


Ruski policajci hapse demonstranta tokom neodobrenog skupa, nakon što su opozicijski aktivisti pozvali na proteste protiv mobilizacije rezervista koju je naredio predsjednik Vladimir Putin, u Moskvi, Rusija 21. 9. 2022. (Ilustracija)
Ruski policajci hapse demonstranta tokom neodobrenog skupa, nakon što su opozicijski aktivisti pozvali na proteste protiv mobilizacije rezervista koju je naredio predsjednik Vladimir Putin, u Moskvi, Rusija 21. 9. 2022. (Ilustracija)

Rusija je nastavila pokazivati očito nepoštivanje ljudskih prava u svom ničim izazvanom ratu protiv Ukrajine kao i u postupanju prema vlastitim građanima tokom prošle godine, naveo je američki State Department u svom najnovijem godišnjem izvještaju o ljudskim pravima širom svijeta.

Izvještaj također naglašava zlostavljanje koje je počinio iranski teokratski režim i talibansko loše postupanje s Afganistancima, posebno njihovu diskriminaciju žena i djevojčica, piše redakcija Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ruske trupe nastavile su činiti brojna zlostavljanja i zločine, od kojih su neki doveli do ratnih zločina, navodi se u izvještaju.

Ističe se izdavanje naloga za hapšenje od strane Međunarodnog kaznenog suda za ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i povjerenicom za prava djece Mariom Lvova-Belovom zbog njihove uloge u prisilnoj deportaciji ukrajinske djece u Rusiju.

"Bilo je vjerodostojnih izvještaja o pogubljenjima po kratkom postupku, mučenju, silovanjima i napadima, ubijanju i ranjavanju civila i oštećivanju ili uništavanju civilne infrastrukture od strane ruskih snaga u Ukrajini, kao i ratnih zločina, uključujući one koji uključuju prisilnu deportaciju ili premještanje civila, kao i prisilni smještaj u udomiteljske porodice ili usvajanje ukrajinske djece", navodi se u izvještaju.

Kod kuće su ruske vlasti nastavile pojačavati pritisak na neslaganje i neovisno izražavanje, zatvarajući političke protivnike i one koji protestiraju protiv rata, vršiti pritisak na medije, kazneno goneći brojne ljude zbog izražavanja mišljenja na internetu i nasilno zatvarajući nevladine organizacije.


Učinjeno je više koraka za progon opozicijskih političara, poput osude Vladimira Karamurze na 25 godina zatvora na temelju optužbi uključujući izdaju i davanja dodatnih 19 godina zatvora za "ekstremizam" već zatvorenom Alekseju Navaljnom, koji je potom umro pod sumnjivim okolnostima u februaru u kaznionici u ruskoj arktičkoj regiji.

"Tragično, kao što smo vidjeli s nepravednim zatvaranjem Alekseja Navaljnog u ruskoj kaznenoj koloniji, zatvaranje može biti praćeno užasnim uvjetima, sa zlostavljanjem, čak i smrću", rekao je državni sekretar Antony Blinken 22. aprila predstavljajući izvještaj.

Izvještaj State Departmenta je također istaknuo mnoštvo drugih kršenja ljudskih prava koje su počinile ruske vlasti na teritoriju Rusije i u inozemstvu, kao što su, ali ne ograničavajući se na to, samovoljna ili nezakonita ubistva, uključujući ubistva izvan suda, prisilni nestanci, sveprisutno mučenje ili okrutno, neljudsko ili ponižavajuće postupanje od strane vlade, teški i po život opasni zatvorski uvjeti, proizvoljno hapšenje ili pritvaranje te ozbiljni problemi s neovisnošću pravosuđa.

Oštre kazne izrečene u Iranu

Brutalna kršenja ljudskih prava i dalje se događaju i čak se pogoršavaju u Iranu, gdje žene i pripadnici marginaliziranih zajednica snose najveći teret režimskih kršenja i zlostavljanja ljudskih prava, navodi se u izvještaju, i naglašavaju oštre kazne zatvorenicima, uključujući pogubljenja, lažne ili nepravedne razloge.

"Žene su se i dalje suočavale s diskriminacijom, uključujući pojačana sredstva za provođenje obveznog kodeksa odijevanja, što je dovelo do građanskog neposluha", navodi se u izvještaju.

Dodaje se da su mnogi ljudi navodno nestali tokom demonstracija koje su bili potaknute smrću 22. godišnje Mahse Amini u pritvoru policije za moral u septembru 2022. koje su se nastavile.

Broj pogubljenja porastao je za više od jedne trećine prošle godine u usporedbi s 2022. godinom, pri čemu je ubijeno 798 ljudi, od kojih su neki politički disidenti.

"Vlada je često optuživala političke disidente za nejasne zločine, od kojih su neki donosili smrtnu kaznu, kao što su 'antirevolucionarno ponašanje', 'korupcija na zemlji', 'priklanjanje globalnoj aroganciji', 'vođenje rata protiv Boga' i 'zločini protiv islama'", navodi se u izvještaju.

Iranski režim također se okrivljuje za ozbiljna kršenja ljudskih prava izvan svojih granica, što uključuje omogućavanje zloupotreba terorističkih skupina u cijeloj regiji od strane sirijske vlade, paravojnih skupina povezanih s Iranom u Iraku i jemenskih Huti militanata, kao i nezakonito novačenje ili korištenje djece vojnici, stoji u dokumentu.

Sistemsko maltretiranje i diskriminacija u Afganistanu

U Afganistanu su talibani pribjegli sistemskom maltretiranju i diskriminaciji afganistanskih žena i djevojčica otkako su se vratili na vlast u avgustu 2021. nakon povlačenja snaga predvođenih SAD-om.

"U Afganistanu, talibani imaju ograničene mogućnosti rada za žene, zatvorene su ustanove za školovanje djevojaka i sve su češća bičevanja žena i muškaraca optuženih za, citiram, 'nemoralno ponašanje', kraj citata", rekao je Blinken.

U izvještaju se navodi da su talibanske vlasti donijele više od 50 zakona "koji učinkovito brišu žene iz javnog života".

Afganistanskim tinejdžericama škola zabranjena, a udaja nametnuta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Talibanske vlasti pokazale su kontinuirano i rašireno "nepoštivanje vladavine zakona i službeno nekažnjivost za one koji su odgovorni za kršenje ljudskih prava", kaže se u dokumentu, dodajući da su i talibani i njihov trenutni glavni neprijatelj, tzv. Islamska država, koristili djecu vojnike.

Govoreći o tekućem ratu u Gazi koji je pokrenut napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra, koji su Sjedinjene Države i Europska unija proglasili terorističkom organizacijom, izvještaj navodi "ozbiljna zlostavljanja... od strane Hamasa i Izraela. "

Kaže da ta zlostavljanja uključuju nezakonite ili raširene smrti i povrede civila, prisilne nestanke ili otmice, mučenje, kao i "nasilje ili prijetnje novinarima".

XS
SM
MD
LG