Dostupni linkovi

Sastanak u Briselu o pitanju dinara na Kosovu završen bez dogovora


Novčanice evra i dinara, 17. januar 2024.
Novčanice evra i dinara, 17. januar 2024.

Bez dogovora je završen sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije o pitanju dinara.

Kako su strane potvrdile, evropski posrednik Miroslav Lajčak je izašao sa novim predlogom o kojem će se raspravljati u budućnosti.

Kako su oba pregovarača najavila, Kosovo i Srbija će u narednim danima predati svoje komentare na novi predlog, a naredni susret o istom pitanju će biti održan sredinom maja.

Glavni pregovarač Srbije Petar Petković je ocenio da se radilo o veoma teškim razgovorima.

"Teški i napeti su bili razgovori, ali su bili direktni što je dobro. I ja i eksperti smo imali priliku da iznesemo naše predloge o idejama EU i da rešimo pitanje dinara jer je (premijer Kosova) Kurti tom odlukom ugrozio opstanak srpskog naroda. To mora hitno da se rešava, u pitanju je postojanje Srba", izjavio je Petković na kraju sastanka.

Besnik Bisljimi, glavni pregovarač iz Kosova je na kraju susreta rekao da evropski posrednik pokušava da ispoštuje crvene linije strana.

"Novi predlog gospodina Lajčaka je pokušaj da se stavovi strana približe. To bi trebao da bude i poslednji predlog. Predlog ide u dobrom smeru, ali zahteva vremena da obe strne analiziraju elemente i pravne implikacije."

Uredbom Centralne banke Kosova (CBK) evro je od 1. februara određen kao jedina valuta na Kosovu za gotovinska plaćanja. Stupanje na snagu ove uredbe razbesnelo je Srbiju, koja preko svog državnog budžeta šalje finansijsku pomoć Srbima koji žive na Kosovu.

Međunarodna zajednica je zatražila od Kosova da suspenduje ovu uredbu, kako bi građanima dalo vremena da se prilagode novoj praksi.

Međutim, Vlada Kosova je insistirala da je to nezavisna odluka CBK-a, a ne politička odluka.

Na dosadašnjim sastancima u Briselu o ovom pitanju izneto je više predloga za iznalaženje rešenja po kome bi Srbija mogla da vrši isplate korisnicima finansijske pomoći na Kosovu.

Lajčak je u utorak, dva dana pre današnjeg sastanka, rekao da radi na pronalaženju rešenja za ovo pitanje.

Ukidanje dinara na Kosovu veliki izazov za srpske povratnike
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

U sažetku svojih aktivnosti tokom sedmice, on je naglasio da su na posljednjim sastancima sa glavnim pregovaračima uspeli "smanjiti jaz" oko ove teme.

Međutim, prošlosedmični preliminarni sastanak u Briselu, gde uopšte nije bilo trojnog sastanka, završen je bez ikakvih rezultata.

Glavni kosovski pregovarač Besnik Bislimi rekao je nakon sastanka 18. aprila da srpska strana nije došla sa idejama kako da postupi po prvobitnom predlogu izaslanika EU.

"Ovaj sastanak se može nazvati uzaludnim, bez rezultata, a možda i kao uspeh opstrukcionističke politike srpske strane", rekao je Bislimi 18. aprila.

U međuvremenu, glavni pregovarač Srbije Petar Petković rekao je da je Beograd "učinio sve da pronađe rešenje".

XS
SM
MD
LG