Dostupni linkovi

Iskopani mezar za žrtve genocida u Srebrenici, 10. juli 2024.
Iskopani mezar za žrtve genocida u Srebrenici, 10. juli 2024.

Dan sjećanja na genocid u Srebrenici obilježen u UN-u, u Potočarima sahranjeno 14 žrtava

  • U Potočarima, na 29. godišnjicu genocida, sahranjeni su nekompletni ostaci 14 žrtava genocida koji su u julu 1995. počinili pripadnici vojske Republike Srpske.
  • Najmlađa žrtva koja je sahranjena ove godine, u julu 1995. imala je 17, najstarija 68 godina.
  • Prvi put se 11. juli obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici i u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, nakon što je 23. maja usvojena rezolucija Generalne skupštine
  • U genocidu, koji je potvrđen presudama Haškog suda, ubijeno je više od 8.300 muškaraca i dječaka iz Srebrenice i okoline.
  • Do danas je pred različitim sudovima za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora.
18:07 11.7.2024.

Snimkom izvođenja pjesme "Srebrenički inferno" iz Potočara u sjedištu UN-a okončan je komemorativni skup u povodu Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

Bh. ambasador Zlatko Lagumdžija je na kraju potcrtao da nema mjesta onima koji negiraju genocid, koji veličaju ratne zločine i relativiziraju utvrđene činjenice.

Na 29. godišnjicu je u Potočarima sahranjeno 14 nekompletnih posmrtnih ostataka žrtava genocida.

Za iduću sedmicu najavljena je reekshumacija tijela žrtava genocida u Srebrenici, kada će biti otvoreno 78 mezara, kako bi bili dodani posmrtni ostaci koji su naknadno pronađeni.

Ovim Radio Slobodna Evropa završava uživo praćenje programa obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

Hvala što ste nas pratili.

17:54 11.7.2024.

Almasa Salihović: Ni danas ne razumijem zašto su nam to uradili

Almasa Salihović imala je pet godina kad je počeo rat u BiH, a osam godina kad joj je brat ubijen u genocidu u Srebrenici u julu 1995.

Ona se s ostalim članovima porodice uspjela spasiti.

"Dok stojim pred vama, nosim teret vlastite priče, koja je dio mene kao i odraz drugih priča", kazala je.

Nekompletni posmrtni ostaci njenog brata pronađeni su 2008. godine u masovnoj grobnici.

"U vrijeme smrti, moj brat Abdulah bio je dječak od 17 godina, pun ambicija i snova. Bio je vjernik, inteligentan, iskren i najljubaznija osoba koju sam ikad poznavala. Žao mi je što mu nisam mogla sve to da mu kažem, kao i koliko ga volim", istaknula je Salihović, koja radi kao glasnogovornica Memorijalnog centra Srebrenica u Potočarima.

Kazala je da je preživljavanje genocida bilo zastrašujuće iskustvo.

"11. jula ostvarili su se naši najgori strahovi. Imala sam osam godina i ostala su sjećanja puna bespomoćnosti. Nisam razumjela šta nam se događa i šta smo uradili da nam to čine. Ni do danas to nisam razumjela."

U bazi UN-a u Potočarima, u kojoj su potražili zaštitu, posljednji put je vidjela brata.

"Pogubljen je zajedno s hiljadama drugih i bačen u masovnu grobnicu, a 2008. pronađeno je manje od pola njegovih posmrtnih ostataka i sahranjeno."

Almasa Salihović, preživjela genocida u Srebrenici i glasnogovornica Memorijalnog centra Srebrenica; 11. juli 2024.
Almasa Salihović, preživjela genocida u Srebrenici i glasnogovornica Memorijalnog centra Srebrenica; 11. juli 2024.

17:37 11.7.2024.

Stalna predstavnica Njemačke u Ujedinjenim narodima Antje Leendertse kazala je da je srebrenički genocid predstavlja tragično poglavlje zajedničke europske historije.

Zajedno sa Ruandom, Njemačka je bila inicijator usvajanja Rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a, kojom je 11. juli postao Međunarodni dan sjećanja na genocid.

"Rezolucija nije samo simbol sjećanja, već posvećenost pravdi i istini te sprječavanja zločina u budućnosti. Također, šalje jasnu poruku protiv bilo kakvog poricanja genocida", kazala je.

Kako je kazala, cilj obilježavanja nije fokusirano na otvaranje starih rana nego "njihovom liječenju".

"Njemačka je svjesna ove lekcije s obzirom na našu vlastitu mračnu prošlost. Zaostavština Srebrenice je podsjećanje na našu zajedničku odgovornost da štitimo i promoviramo mir", rekla je.

17:32 11.7.2024.

Na komemoraciji je pročitana poruka generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa koji je, uz ostalo, rekao da je potrebno boriti se protiv podjela i netolerancije.

"Sjećanje na Srebrenicu treba ojačati našu odlučnost da izgradimo svijet slobodan od genocida i gdje će vladati pravda mir", poručio je ističući da "nikad više" u takvom svijetu treba biti čvrsto obećanje.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG