Dostupni linkovi

Državna revizorska institucija reaguje na pisanje o Upravi za dijasporu


Pano sa natpisom Državna revizorska institucija
Pano sa natpisom Državna revizorska institucija

Državna revizorska institucija (DRI) zatražila je od Radija Slobodna Evropa (RSE) demanti pisanja o donacijama koje su na račune nevladinih organizacija uplaćivane preko Uprave za dijasporu Srbije.

Podsećamo, DRI je krajem maja tekuće godine objavila izveštaj o reviziji finasijskih izveštaja Uprave za saradnju sa dijasporom, koja funkcioniše pri Ministarstvu spoljnih poslova i prema nadležnosti ima zadatak da štiti prava srpskih državljana u inostranstvu, unapređuje odnose sa maticom i promoviše kulturu Srbije van granica zemlje.

Između ostalog u demantiju upućenom RSE, DRI citira navod iz teksta, u kome se "podvlači da je ranijim uplatama bila otežana kontrola trošenja sredstava", te navodi da to nije tačno, jer u izveštaju ove institucije takav podatak nije naveden.

U tekstu RSE navedeno je da su uplate iz Uprave za dijasporu legale na komercijalne račune, umesto kako predviđa Zakon o budžetu, na račune Uprave za trezor, te dodaje da DRI navodi da su u Upravi počeli da "ispravljaju" način uplate.

RSE će korigovati taj deo rečenice na koji ukazuje DRI.


U svom dopisu DRI ukazuje na dve stavke u opširnom tekstu RSE, pa se tako navodi da su podaci u tekstu o uplatama sredstava Uprave za dijasporu, desničarskim organizacijama, netačne.

"U Izveštaju o reviziji finansijskih izveštaja Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Beograd za 2023. godinu, tabelarno su navedeni podaci o 342 nosioca projekata kojima su odobrena i preneta sredstva po sprovedenim konkursima i ne postoje podaci iz kojih 'proizilazi' da se radi o 'desničarskim organizacijama povezanih i sa partijom predsednika Srbije Aleksandra Vučića'", navodi se u dopisu DRI.

RSE je u tekstu pod naslovom "Donacije za desničarske organizacije iz Uprave Srbije za dijasporu koju je vodio Arno Gujon" analizirao projekte koji su popisani u izveštaju DRI, ukupno, kako je i navedno, 342 organizacije.

Analiza podataka iznetih u izveštaju DRI je pokazala da su novac dobijale i organizacije koje na društvenim mrežama promovišu desničarske stavove.

Tako se na spisku organizacija koje su primile sredstva tokom 2023. našlo Udruženje studenata Republike Srpske u Srbiji - Novi Sad.

Ovo udruženje su osnovala 2019. godine braća Milan i Dejan Pudar, koji su uz lidere desničarskih organizacija Eko Četnici i Srpska Kraljevska Omladina Novog Sada, krajem marta ove godine učestvovali u blokadi Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, tražeći ostavku profesora i novinara Dinka Gruhonjića.

Gruhonjić se prethodno našao na meti desničarskih organizacija zbog video snimka koji je zlonamerno montiran, a u kojem on, navodno, veliča Dinka Šakića, ustaškog zločinca, koji je u vreme Drugog svetskog rata stajao na čelu koncentracionog logora Jasenovac.

Predstavnici Udruženja studenata Republike Srpske su se tokom blokade fakulteta predstavljali kao studentski aktivisti.

'Nemoćni smo i poraženi': Studenti i profesori ispred blokiranog fakulteta u Novom Sadu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Dva meseca kasnije, u izbornom danu, 3. juna ove godine u toku izbora za lokalne parlamete, snimljeni su u kol centru Srpske napredne stranke (SNS) na Novosadskom sajmu.

Uvidom u izveštaj RSE takođe se može videti da je Uprava za dijasporu dotirala novcem iz budžeta i Centar za edukaciju i razvoj omladine iz Beograda.

Prema snimku koji je objavila redakcija nezavisnog portala CINS (Centar za istraživačko novinarstvo)- čiju autentičnost RSE nije mogao da potvrdi - u prostorijama te organizacije su isplaćivane dnevnice za rad u kol centru vladajuće Srpske napredne stranke tokom kampanje za parlamentarne izbore održane u decembru 2023.

Na čelu Uprave za dijasporu do sredine maja bio je francuski državljanin Arno Gujon, koji je u Srbiji državni službenik od 2020. godine, a u mladosti je u Francuskoj bio pripadnik desničarskog pokreta "Blok identitaraca".

Pre dva meseca postavljen je za direktora novoformirane vladine Kancelarije za kulturnu i javnu diplomatiju.

XS
SM
MD
LG