Dostupni linkovi

Novi pad Srbije na listi slobode medija Reportera bez granica


U izveštaju Reportera bez granica navodi se da su novinari u Srbiji i dalje izloženi političkim pritiscima, a da zločini nad njima ostaju nekažnjeni.( Fotografija iz oktobra 2022. u Srbiji)
U izveštaju Reportera bez granica navodi se da su novinari u Srbiji i dalje izloženi političkim pritiscima, a da zločini nad njima ostaju nekažnjeni.( Fotografija iz oktobra 2022. u Srbiji)

Srbija je zabeležila pad od sedam mesta u godišnjem Indeksu slobode medija međunarodne organizacije Reportera bez granica.

U Indeksu za 2024. godinu nalazi se na 98. mestu, dok je godinu ranije bila 91. na listi od 180 zemalja.

U izveštaju Reportera bez granica navodi se da su novinari u Srbiji i dalje izloženi političkim pritiscima, a da zločini nad njima ostaju nekažnjeni.

Iako postoji kvalitetno novinarstvo, nagrađeno za istraživanja kriminala i korupcije, medijski prostor u Srbiji obeležen je raširenim lažnim vestima i propagandom, piše u izveštaju.

"Ruski propagandni kanal RT (bivši Russia Today) koji je Evropska unija zabranila kao deo sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu, sada ima filijalu u Beogradu pod nazivom RT Balkan", navodi se u izveštaju.

Dodaje se da "propagandu Kremlja prenose i nacionalni mediji".

"U političkoj klimi koja je postala još polarizovanija antivladinim protestima 2023. godine, novinari u Srbiji su često mete napada predstavnika vladajuće elite, koje pojačavaju i određene televizije sa nacionalnom frekvencijom", piše u izveštaju.

U izveštaju se navodi da ni političari, ni vladine agencije, uključujući i regulatora za elektronske (REM), koji se sastoji uglavnom od članova koje je imenovala Vlada, nisu bili voljni da poprave situaciju.

"Pored toga, novinari koji su kritični prema Vladi imaju ograničen pristup intervjuima sa njenim predstavnicima i javnim informacijama", dodaje se.

Navodi se i da su novinarke u Srbiji i dalje meta napada i zbog svog posla i zbog pola.

"Grupe krajnje desnice uznemiravaju medije koji izveštavaju o migrantima, LGBTI+ zajednici i ljudskim pravima".

Iako su uloženi napori da se unapredi bezbednost novinara kroz stvaranje dve radne grupe i crvene linije za medije, novinari u Srbiji su daleko od toga da se osećaju zaštićeno, ocenjeno je u izveštaju.

"Oslobađajuća presuda optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine bila je simbol nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima", dodaje se.

Apelacioni sud u Beogradu oslobodio je 2. februara četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti optužbi za učešće u ubistvu Ćuruvije.

Sud je preinačio prvostepenu presudu i pravosnažno oslobodio Radomira Markovića optužbe za teško ubistvo u podstrekavanju, a Milana Radonjića, Miroslava Kuraka i Ratka Romića da su, kao saizvršioci, izvršili teško ubistvo.

U izveštaju Reportera bez granica se navodi da su tužilaštvo i policija u odgovoru na napade na novinare u pojedinim slučajevima dali pozitivne rezultate.

"Međutim, pravosudni sistem koji se bavi ubistvima, napadima i SLAPP tužbama protiv novinara, tek treba da dokaže svoju nezavisnost i delotvornost u zaštiti slobode štampe", dodaje se.

U izveštaju se navodi i da većina medija u Srbiji prihode ostvaruje od reklama i državnih subvencija, a da "pristup i jednom i drugom u velikoj meri kontroliše vladajuća elita".

XS
SM
MD
LG