Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja ispalila projektil na istočnu obalu, kažu Južna Koreja i Japan


Lansiranje protivvazdušne rakete od strane Sjeverne Koreje iznad zapadnog Korejskog mora, 20. april 2024.
Lansiranje protivvazdušne rakete od strane Sjeverne Koreje iznad zapadnog Korejskog mora, 20. april 2024.

Sjeverna Koreja ispalila je u ponedjeljak "nekoliko" balističkih projektila prema moru u blizini svoje istočne obale, saopštila je južnokorejska vojska.

Upozorenje japanske vlade i njezina obalna straža također su rekli da je Sjeverna Koreja ispalila nešto što je izgledalo kao balistički projektil. Čini se da je projektil pao izvan područja ekskluzivne ekonomske zone Japana, rekao je televizijski kanal NHK.

Japanska televizija NTV rekla je da je projektil bio balistički projektil kratkog dometa, citirajući dužnosnika japanske vlade.

Združeni načelnik stožera Južne Koreje rekao je da je Sjeverna Koreja lansirala nešto za što sumnja da je nekoliko balističkih projektila kratkog dometa iz blizine svog glavnog grada Pjongjanga, bez davanja dodatnih detalja.

Izvještaji o lansiranju stigli su nakon što je Južna Koreja saopštila da je njen najviši vojni oficir, admiral Kim Myung-soo, u ponedjeljak ugostio komandanta američke svemirske komande, generala Stephena Whitinga, kako bi razgovarali o razvoju sjevernokorejskog izviđačkog satelita i rastućoj vojnoj saradnji između Pjongjanga i Moskva.

Nakon samita lidera dvije zemlje u septembru, Sjeverna Koreja je osumnjičena za isporuku oružja i municije Rusiji za njenu invaziju na Ukrajinu, iako obje poriču tu tvrdnju.

Vjeruje se da se Sjever priprema za lansiranje još jednog špijunskog satelita, nakon što je u novembru uspješno stavio izviđački satelit u orbitu, piše Ruters.

Sjeverna Koreja je prošle sedmice saopštila da je ispalila stratešku krstareću raketu za testiranje velike bojeve glave i novu protivavionsku raketu.

Ranije u aprilu, Sjever je ispalio novu hipersoničnu raketu kao dio svog razvoja raketa na čvrsto gorivo za sve domete svog arsenala.

Sjever je prkosio zabrani Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na razvoj balističkih projektila, odbacujući rezolucije Vijeća kao kršenje njegovog suverenog prava da se brani.

XS
SM
MD
LG