Dostupni linkovi

Šta se desilo sa presudama za seksualno nasilje poznatih i moćnih?


Protest protiv rodno zasnovanog nasilja u Marseju, Francuska 29. oktobra 2017.
Protest protiv rodno zasnovanog nasilja u Marseju, Francuska 29. oktobra 2017.

Samoubistvo, oslobađanje, poništavanje presude i poneka zatvorska kazna. Ovako sažeto izgleda višegodišnja borba protiv seksualnog nasilja koje je došlo u fokus sa #MeToo pokretom 2017. godine.

Najnoviji rasplet u kojem je bivšem holivudskom producentu Harveyu Weinsteinu, koji je bio u centru skandala sa seksualnim nasiljem u filmskoj industriji, ukinuta jedna od osuđujućih presuda, izazvao je razočaranje žrtava.

"Ovako izgleda biti žena u Americi, živjeti tako da muškarci polažu pravo na naša tijela", rekla je u prvim reakcijama glumica Ashley Judd koja je bila među prvima koji su optužili Weinsteina za seksualno nedolično ponašanje.

Nekoliko godina kasnije, stotinama svjedočenja, protesta i sudskih procesa, šta se desilo sa slučajevima koji su u fokus svjetske javnosti stavili problem seksualnog nasilja?

Slučaj Bill Cosby: 'Slobodan čovjek'

Nakon što ga je više od 60 žena optužilo za silovanje, seksualni napad i uznemiravanje, Bill Cosby je danas slobodan čovjek. Bio je prva slavna osoba osuđena u #MeToo eri.

Nekada popularni komičar 2018. godine je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje i drogiranje Andree Constand u njenom domu 2004. godine. U zatvoru je proveo dvije godine služeći kaznu koja je mogla ići i do deset godina.

Presuda je ukinuta tri godine kasnije kada je pronađen sporazum postignut sa prethodnim tužiocem 2005. godine koji Cosbyja sprječava da bude osuđen. Prema tom sporazumu tužilac se dogovorio sa Cosbijevim advokatima da neće podizati krivičnu tužbu. U tom momentu Cosby je već bio odslužio dvije godine kazne.

Američki glumac Bill Cosby po dolasku u svoju kuću u Elkins Park u Pensilvaniji nakon što je Vrhovni sud ove države ukinuo presudu za seksualno zlostavljanje 30. juni 2021.
Američki glumac Bill Cosby po dolasku u svoju kuću u Elkins Park u Pensilvaniji nakon što je Vrhovni sud ove države ukinuo presudu za seksualno zlostavljanje 30. juni 2021.

Iako slobodan, Cosby se u New Yorku suočava sa novim optužnicama u kojima ga žena optužuje da ju je drogirao i seksualno napastovao nakon što joj je ponudio mentorstvo. Optužnica protiv njega podignuta je i u saveznoj državi Nevada u kojoj ga devet žena optužuje za seksualni napad.

Svih devet žena tvrdi da ih je Cosby drogirao i napastovao u periodu od 1979. i 1992. godine. Jedna od njih, Janice Dickinson, svjedočila je i ranije protiv američkog glumca koji je zbog svoje uloge u Cosby Show imao nadimak "američki tata."

Kako prenosi The Guardian, Dickinson je svjedočila da je Cosby drogirao i silovao u njenoj hotelskoj sobi 1992. godine.

"Silovanje mi je urezano u dušu", rekla je ona nakon presude 2018. godine. "Nikada neću biti ista."

Godinu dana nakon oslobađanja Cosby je rekao da planira ponovo da nastupa.

Slučaj Jeffrey Epstine: Samoubistvo umjesto presude

Dok je 2019. godine čekao suđenje za trgovinu ljudima, američki milijarder i finansijer Jeffrey Epstein izvršio je samoubistvo u ćeliji zatvora na Manhattanu.

Njegovo ime vezivalo se sa mnogim slavnim ličnostima uključujući bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, ali i britanskog princa Andrewa.

Epstein je prvobitno uhapšen na Floridi 2005. godine nakon optužbi da je platio 14-godišnjoj djevojčici za seks. Desetine drugih opisale su da ih je Epstein seksualno zlostavljao. Epstein je 2008. postigao sporazum i tajno priznao krivicu za jedan slučaj, a potom odslužio 13 meseci u zatvorskom programu koji mu je omogućavao da nastavi da radi.

Protest protiv Jeffreya Epsteina tokom suđenja za trgovinu ljudima na sudu u New Yorku, 8. juli 2019.
Protest protiv Jeffreya Epsteina tokom suđenja za trgovinu ljudima na sudu u New Yorku, 8. juli 2019.

No, 2019. Epstein će u New Yorku biti optužen za trgovinu ljudima. Optužen je da je plaćao djevojčice mlađe od 18 godina da bi izvodile seksualne radnje u njegovim kućama u New Yorku, na Floridi, ali i na njegovom privatnom otoku u periodu od 2002. do 2005. godine.

Da je bio osuđen prijetila bi mu kazna zatvora od 45 godina. Nakon njegovog samoubistva, tužilac na Manhattanu je potom optužio njegovu djevojku Ghislaine Maxwell, jer je pomagala u regrutovanju njegovih maloljetnih žrtava. Ona je osuđena 2021. godine i služi kaznu od 20 godina.

Zbog svog prijateljstva sa Epstinom, princ Andrew će ostati bez kraljevske titule, a Virginia Giuffre, koja je podnijela tužbu protiv Jeffreya Epsteina, također je podnijela tužbu protiv njega tvrdeći da ju je princ seksualno napao u Londonu i New Yorku. Ona je također rekla da je sa 17 godina odvedena u Veliku Britaniju radi seksualnog odnosa sa princom.

Princ Andrew će 2021. godine postići nagodbu nepoznatog iznosa sa Giuffre.

Slučaj R. Kelly: Dvije decenije bijega od odgovornosti

Nakon što se dvije decenije suočavao sa optužbama za nasilje i seksualno zlostavljanje, Robert Sylvester Kelly, poznatiji kao R. Kelly osuđen je 2021. godine na 30 godina zatvora zbog reketiranja i trgovine ljudima.

Uprkos dugogodišnjim osudama za nedolično ponašanje, R. Kelly je zvanično optužen tek kada je 11 svjedoka, uključujući devet žena i dva muškarca dalo televizijske intervjue u kojima su opisali seksualno poniženje i nasilje kojem su bili izloženi. Optužnica ga je teretila za zlostavljanje šest žena i djevojčica, uključujući preminulu pjevačicu Aaliyah, koja je imala 15 godina kada se udala za njega.

R. Kelly na sudu u Chicagu 17. septembra 2019.
R. Kelly na sudu u Chicagu 17. septembra 2019.

Osim ove, R. Kelly je osuđen na još 20 godina zatvora dječje pornografije i privođenja maloljetnika na seks. Nekada popularni pjevač i dobitnik Grammy nagrade, 57-godišnji R. Kelly, obje kazne služit će istovremeno.

"Natjerao si me da radim stvari koje su mi slomile duh. Bukvalno sam poželjela da umrem zbog toga kako sam se loše osjećala zbog tebe", rekla je jedna od svjedokinja na sudu u New Yorku.

Tužioci su optužili Kellyja da je koristio slavu i bogatstvo da namami žrtve obećanjima da će im pomoći u muzičkoj karijeri. Nekoliko njegovih žrtava izjavilo je da su bile maloljetne kada ih je seksualno zlostavljao.

Dvije presude Harveya Weinsteina

Slučaj koji se nalazio u centru #MeToo pokreta bila je optužba nekadašnjeg holivudskog moćnika, producenta i vlasnika studija Miramax Harveya Weisteina za seksualno nedolična ponašanja.

Nakon godina optužbi, protesta, Weinsten je osuđen u New Yorku na 23 godine zatvora, a potom i u Los Angelesu na 16 godina.

No, sada je Vrhovni sud u New Yorku poništio prvobitnu presudu, jer kako je rečeno, Weinstein nije dobio pravično suđenje.

Prema odluci Apelacionog suda, sudija koji je nadledao suđenje Weinsteinu pogriješio je što je dozvolio ženama čije optužbe nisu bile dio slučaja da svjedoče.

U presudi se navodi da je to značilo da mu se sudi zbog ponašanja u prošlosti, a ne samo zbog zločina za koje je optužen.

U presudi iz 2020. godine Weinstein je osuđen na 23 godine zatvora na osnovu optužbi za prisilni oralni seks 2006. i silovanje glumice 2013. godine.

Harvey Weinstein na suđenju u Los Angelesu, 4. oktobar 2022.
Harvey Weinstein na suđenju u Los Angelesu, 4. oktobar 2022.

No, sedamdesetdvogodišnji Weinstein ostaje u zatvoru zbog odvojene presude za silovanje.

U drugom suđenju za silovanje i seksualni napad na jednu od četiri žene koje su ga optužile u Los Angelesu proglašen je krivim 2022. godine i osuđen na dodatnih 16 godina.

Slučaj jednog od, nekada, najpopularnijih i uspješnijih producenata Hollywooda, bio je među najistaknutijim proizašlim iz #MeToo pokreta, koji je razotkrio seksualno zlostavljanje i nedolično ponašanje na najvišim nivoima holivudske filmske industrije, ali i šire.

Weistein, šef studija koji stoji iza nekih oskarovskih ostvarenja poput "Pulp Fictiona", "Zaljubljenog Shakespeara" i drugih, tvrdi da je nevin i da je svaka seksualna aktivnost bila sporazumna.

Više od 80 žena iznijelo je optužbe za seksualni napad i nedolično ponašanje protiv Weinsteina u rasponu od nekoliko decenija. Među njima su bile i popularne glumice poput Ashley Judd i Ume Thurman.

Odluka za ukidanje presude Weinsteinu donesena je četiri na prema tri i naloženo je novo suđenje.

Sutkinja Madeline Singas koja se protivila ukidanju presude u svom mišljenju je napisala da će nakon odluke koju su oni donijeli porota u budućnosti "biti u mraku, a optuženi će biti odvojeni od prošlih krivičnih djela."

"Muškarci koji serijski seksualno iskorištavaju svoju moć nad ženama, posebno najranjivijim grupama u društvu, uživat će prednosti današnje odluke", rekla je sutkinja Singas, navodi američki New Yorker.

Odluka suda u New Yorku sada dovodi u pitanje koje će dokaze tužioci moći koristiti u budućnosti u slučajevima seksualnog nasilja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG