Dostupni linkovi

Savo Manojlović kandidat za gradonačelnika Beograda


Savo Manojlović, Beograd, februar 2022.
Savo Manojlović, Beograd, februar 2022.

Pokret "Kreni-Promeni" izlazi na izbore 2. juna u Beogradu, a kandidat za gradonačelnika biće njegov programski direktor Savo Manojlović, saopšteno je iz te građanske organizacije.

Lista će se zvati "I ja sam Beograd-Kreni promeni-Savo Manojlović".

"Verujem da ćemo uspeti da pobedimo apatiju kod građana i probudimo energiju koju smo pokazali u zaštiti zelenih površina u gradu i zaustavili Rio Tinto", rekao je Savo Manojlović 24. aprila na konferenciji za štampu u Beogradu.

'Izađimo i pobedimo'

Ocenio je da je bojkot izbora postao besmislen kada je veći deo opozicionih stranaka okupljenih u koaliciji ’Srbija protiv nasilja’ odlučio da izađe na izbore.

"Očekivati da ova vlast da fer izborne uslove je isto kao i očekivati da mesar postane vegetarijanac. Jedini način je da izađete svi i da ih pobedite", izjavio je Manojlović.

Dodao je da će o eventualnom izlasku na druge lokalne izbore, van Beograda, pokret u narednim danima obavestiti javnost.

Pokret ’Kreni-Promeni’ prvi put izlazi na izbore.

Čestitke za 'Kreni-promeni'

Više od polovine stranaka koalicije "Srbija protiv nasilja" odlučilo je 22. aprila da učestvuje na beogradskim izborima 2. juna, dok su ostale partije te grupacije odlučile da ih bojkotuju.

Organizacija Ekološki ustanak podržala je odluku pokreta "Kreni-Promeni" da izađe na beogradske izbore.

"Upućujemo čestitke Savi Manojloviću i njegovom timu na ovom koraku", saopštio je narodni poslanik i predsednik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović.

Kandidat liste vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić poželeo je sreću pokretu "Kreni-promeni".

"Zaista to nisam rekao cinično. Pohvalno je kada neko ko daje predloge kako da nešto bude bolje uđe u političku igru. Samo tako možete da promenite stvari", rekao je 24. aprila Šapić.

Počelo ekološkim protestima

Posle neuspelih pokušaja nakon izbora 17. decembra da konstituiše Skupštinu Grada, koja broji 110 odbornika, vlast SNS-a je za 2. jun raspisala nove izbore u Beogradu.

Tome su prethodile tvrdnje "Srbije protiv nasilja" da je vlast pokrala beogradske izbore, odluka Evropskog parlamenta da o tome zatraži istragu i preporuke Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da Srbija unapredi izborni proces.

Predstavnik inicijative "Kreni-promeni" Savo Manojlović javnosti je postao poznat kao jedan od organizatora masovnih ekoloških protesta u Srbiji protiv projekta "Jadar" za eksploataciju litijuma australijsko-britanske kompanije Rio Tinto na zapadu zemlje.

U januaru 2022. tadašnja premijerka Ana Brnabić saopštila je da je Vlada poništila sve pravne akte u vezi sa tom firmom, ispunila zahteve protesta i "stavila tačku na Rio Tinto u Srbiji".

XS
SM
MD
LG