Dostupni linkovi

O'Brien traži od Kosova 'hitan napredak' za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom


Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen, 28. septembar 2022.
Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen, 28. septembar 2022.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen (James O'Brien) tražio je od Kosova da postigne "hitan napredak" u vezi sa uspostavljanjem Zajednice opština sa srpskom većinom.

Na sastanku s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem (Albin) u Nemačkoj, O'Brajen je rekao da Kosovo mora da sprovede obaveze koje proizilaze iz dijaloga za normalizaciju odnosa sa Srbijom, kako bi napredovalo u evroatlantskim integracijama.

"SAD podržavaju put Kosova ka evroatlantskim integracijama. Da bismo krenuli napred, potrebna nam je implementacija obaveza u dijalogu uz posredovanje EU, uključujući hitan napredak u vezi sa Zajednicom opština sa srpskom većinom. Danas sam razgovarao sa premijerom Kurtijem o pozitivnim koracima koji su neophodni", napisao je O'Brajen na mreži X.

Američki ambasador u Prištini Džef Hovenier (Jeff Hovenier), koji je prisustvovao sastanku, rekao je i da SAD očekuju da Kosovo i Srbija "ispune sve obaveze" iz briselskog dijaloga.

U okviru dijaloga za normalizaciju odnosa, u kome posreduje Evropska unija, Kosovo i Srbija su 2013. godine, a potom i 2015. godine, postigli dogovor o osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Ustavni sud Kosova je 2015. godine procenio je da Sporazum o principima za osnivanje Asocijacije nije u potpunosti u skladu sa Ustavom.

Osnivanje Zajednice je uključeno u Sporazum o putu normalizacije odnosa koji su strane postigle prošle godine.

EU i SAD su više puta pozivale Kosovo da uspostavi Zajednicu, a prošle godine je međunarodna zajednica predstavila Kosovu i Srbiji nacrt statuta Zajednice.

Dve strane su prvobitno prihvatile nacrt statuta, ali još nisu preduzeti koraci ka uspostavljanju Zajednice.

XS
SM
MD
LG