Dostupni linkovi

Bela kuća kritikuje zauzimanje zgrade fakulteta na propalestinskim protestima


Propalestinski demonstranti ispred zgrade Univerziteta Kolumbija u Njujorku, dok je deo njih zabarakadiran unutar zgrade, 30. april 2024.
Propalestinski demonstranti ispred zgrade Univerziteta Kolumbija u Njujorku, dok je deo njih zabarakadiran unutar zgrade, 30. april 2024.

Bela kuća kritikovala je u utorak nemiroljubive napore u studentskim protestima protiv rata u Pojasu Gaze, nakon što su studenti Univerziteta Kolumbija zauzeli zgradu kampusa.

Maskirani demonstranti razbili su prozore i ušli u zgradu Hamilton Hol na univerzitetu na Menhetnu – koji je postao žarište protesta američkih studenata zbog rata u Pojasu Gaze – i zabarikadirali se koristeći metalne stolove.

"Predsednik smatra da je nasilno zauzimanje zgrade u kampusu apsolutno pogrešan pristup. To nije primer mirnih protesta", rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi (John Kirby) novinarima na brifingu.

Kirbi je rekao je da Bela kuća pažljivo prati eskalaciju protesta na američkim kampusima, dok se protesti šire i Evropom.

Iako predsednik ima velika ovlašćenja da upotrebi Nacionalnu gardu, Kirbi je rekao da se takav potez ne razmatra u jeku dešavanja na Kolumbiji, gde su studenti ušli u zgradu, blokirali vrata i spojili ruke kako bi formirali barikadu

Policija Njujorka stigla je kod fakulteta, ali je navela da će ući samo ako bude povređenih, izvestio je list Kolumbija spektejtor (Columbia Spectator).

Kirbi je rekao da administracija podržava pravo na slobodu govora i pravo na proteste, ali je rekao da je ključno osigurati da ti protesti ostanu mirni i da ne predstavljaju pretnju za druge studente.

On je rekao da iako je predsednik Džo Bajden (Joe Biden) "svestan snažnih osećanja" demonstranata, da to neće promeniti njegovu podršku ofanzivi Izraela na Hamas, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

"Predsednik takođe ima... odgovornost da se brine o našim nacionalnim bezbednosnim interesima širom sveta, a to znači i donošenje odluka u regionu koje podržavaju te interese", dodao je Kirbi.

On je rekao da protesti moraju da budu mirni i da ne treba da ometaju nastojanje drugih studenata da steknu obrazovanje.

Bajden "osuđuje upotrebu izraza 'intifada' (ustanak) kao što je osudio i druge tragične i opasne govor mržnje iskazane poslednjih dana", naveo je zamenik portparola Bele kuće Endrju Bejts (Andrew Bates) u saopštenju.

"Nasilno zauzimanje zgrada nije mirno – pogrešno je. A govoru mržnje i simbolima mržnje nije mesto u Americi", naveo je Bejts u saopštenju.

Izvori: Reuters, AFP
XS
SM
MD
LG