Dostupni linkovi

Rusija zabranjuje 81 medij sa sjedištem u zemljama EU


Mikrofoni evropskih i međunarodnih medija, arhivska fotografija iz 2018. godine
Mikrofoni evropskih i međunarodnih medija, arhivska fotografija iz 2018. godine

Rusija je 25. juna objavila zabranu pristupa 81 različitom mediju iz 25 zemalja Evropske unije (EU), rekavši da je to odmazda zbog zabrane EU objavljene u maju za nekoliko ruskih medija.

EU je prethodno u maju oduzela prava na emitovanje u Uniji za četiri "propagandne mreže povezane s Kremljom", Glas Evrope, novinsku agenciju RIA Novosti, Izvestija i Rossiiskaya gazeta.

Među 81 novinskom kućom za koje je rusko Ministarstvo vanjskih poslova reklo da ih zabranjuje kao odmazdu su agencija Frans pres (AFP) i vodeći štampani mediji Der Spiegel i Frankfurter Allgemeine Zeitung u Njemačkoj, Le Monde i Liberation u Francuskoj, El Pais u Španiji, te La Stampa i La Repubblica u Italiji.

Austrijska državna TV kompanija ORF, irski RTE emiter i španska novinska agencija EFE takođe su među medijima pogođenim tim potezom.

Jedine zemlje EU iz kojih nema medija na listi zabranjenih su Hrvatska i Luksemburg.

Rusko ministarstvo ih je optužilo da "sistematski distribuiraju netačne informacije" o onome što Rusija naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini".

"Ruska Federacija je više puta upozoravala na različitim nivoima da politički motivisano uznemiravanje domaćih novinara i neopravdane zabrane ruskih medija u EU neće ostati bez odgovora", navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova.

"Uprkos tome, Brisel i glavni gradovi zemalja bloka radije su slijedili put eskalacije, prisiljavajući Moskvu da usvoji jednake i proporcionalne protivmjere."

Rečeno je da će Moskva preispitati zabranu ako EU ukine svoja ograničenja za RIA Novosti, Izvestia i Rossiiskaya gazeta.

Portparol američkog State Departmenta Matthew Miller rekao je da je taj potez još jedan znak ruskog suzbijanja novinarstva.

"Oni se plaše da će njihovi sopstveni ljudi čuti istinu; da čuju istinu o ruskim akcijama unutar Rusije, akcijama vlade da potisne sopstveni narod, o ruskim akcijama da napadnu susjeda i nezakonito okupiraju svog susjeda", rekao je.

Vjačeslav Volodin, predsjednik ruske Državne dume, rekao je da je zabrana ruskih medija u EU pokazala da Zapad odbija da prihvati bilo kakvu alternativnu tačku gledišta.

Ministarstvo vanjskih poslova Austrije kritikovalo je odluku Moskve i pozvalo otpravnika poslova ruske ambasade u Beču.

"Ova odluka je još jedan, iako ne iznenađujući, korak [ruskog predsjednika Vladimira] Putina da suzbije medijsku raznolikost i na taj način zadrži vlastitu populaciju u mraku", navodi Ministarstvo.

Otkako je Rusija pokrenula punu invaziju na Ukrajinu, u Rusiji je blokirano više od milion web stranica, uključujući Facebook, Instagram i X, kao i web stranice nezavisnih medija, uključujući Radio Slobodna Evropa. Kako bi zaobišli blokiranje, Rusi koriste VPN usluge, koje vlasti takođe redovno blokiraju.

Na osnovu izvještaja Reutersa i Dpa
XS
SM
MD
LG