Dostupni linkovi

Moskva nastavila napade na Ukrajinu dok su njeni dronovi pogodili mete u Rusiji


Spasioci oslobađaju povređenog muškarca iz uništenog automobila pored stambene zgrade pogođene ruskim raketnim udarom u Dnjepru 28. juna.
Spasioci oslobađaju povređenog muškarca iz uništenog automobila pored stambene zgrade pogođene ruskim raketnim udarom u Dnjepru 28. juna.

Rusija je drugi dan zaredom pokrenula novi talas bespilotnih i artiljerijskih udara na južne i istočne regione Ukrajine, ubivši najmanje četiri osobe u jednom selu u Donjeckoj oblasti i ranivši druge u Dnjepropetrovsku i Harkov, u trenutku dok su Ukrajinci 28. juna obeležavali Dan Ustava.

Četiri civila, starosti od 43 do 76 godina, poginula su u udaru ruskih trupa na Toreck u Donjeckoj oblasti na stambenu zgradu, saopštilo je regionalno tužilaštvo. Među povređenima su 39-godišnja žena i njena 8-godišnja ćerka. Stanje deteta je ozbiljno.

U napadu u Dnjepropetrovskoj oblasti pogođena je devetospratnica u gradu Dnjepru, rekao je regionalni guverner Sergej Lisak. Nekoliko spratova je uništeno, rekao je guverner, dodajući da ima žrtava, ali nije naveo više detalja.

Napad u Harkovu dogodio se u selu Cirkuni, rekao je guverner Oleh Sinjehubov. Ruske trupe ispalile su najmanje tri protivvazdušne rakete na naselje, rekao je Sinjehubov na Telegramu.

"U ovom trenutku ima osam žrtava", naveo je.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u video poruci ranije objavljenoj na Telegramu čestitao sunarodnicima Dan ustava i istakao važnost nacionalne solidarnosti u vreme rata.

"17. član ustava: Zaštita Ukrajine je najvažnija funkcija države i stvar čitavog ukrajinskog naroda. Milioni Ukrajinaca svakodnevno dokazuju svoju privrženost tome. Heroji na prvim linijama i oni koji vredno rade da ojačaju državu. Ukrajinci koji su promenili svoje živote, promenili profesiju, ali nisu promenili svoj izbor u korist slobode, Ukrajine, Evrope", rekao je Zelenski.

U međuvremenu, dron za koga se veruje da je ukrajinski pogodio je skladište nafte u Mičurinsku, u ruskoj oblasti Tambov, oko 400 kilometara jugoistočno od Moskve, izvestio je 28. juna regionalni guverner Maksim Jegorov.

Egorov je rekao da je požar bio mali i da je pod kontrolom.

Aleksandar Bogomaz, guverner ruske Brjanske oblasti, izvestio je da je 28. juna iznad njegovog regiona oboreno pet dronova.

Guverner Smolenske oblasti Vasilij Anohin rekao je da je devet dronova oboreno iznad vojnog objekta u okrugu Počinovsk.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je oboreno ukupno 25 dronova u pet regiona. Tvrdnja nije mogla biti nezavisno potvrđena.

Ukrajina, čija je energetska infrastruktura devastirana stalnim ruskim napadima, u poslednjih nekoliko meseci sve više gađa lokacije za proizvodnju goriva unutar Rusije, uglavnom postrojenja za preradu nafte koja rade za rusku vojsku.

Izvor: Servisi Radija Slobodna Evropa na ukrajinskom i ruskom jeziku
XS
SM
MD
LG