Dostupni linkovi

Rusija poslala 10.000 migranata da se bore u Ukrajini 


Fotografija šefa ruskog istražnog odbora Aleksandra Bastrikina iz arhive
Fotografija šefa ruskog istražnog odbora Aleksandra Bastrikina iz arhive

Moskva je poslala oko 10.000 migrantskih radnika u rat u Ukrajini, saopštio je šef ruskog istražnog odbora Aleksandar Bastrikin.

On je, 27. juna na Međunarodnom pravnom forumu u Sankt Peterburgu, rekao da Moskva to čini kako bi migranti počeli da napuštaju Rusiju, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Pronašli smo trik koji je doveo do toga da migranti polako počinju da napuštaju Rusiju", izjavio je Bastrikin.

"Počeli smo da sprovodimo odredbe Ustava i naših zakona da se osobe koje su dobile državljanstvo moraju prijaviti za služenje vojnog roka i, ako je potrebno, učestvovati u posebnoj vojnoj operaciji".

Prema njegovim riječima, istražitelji njegovog odjeljenja bave se vojnom registracijom, što inače nije uključeno u nadležnosti Istražnog odbora.

"Već je uhvaćeno više od 30.000 takvih ljudi koji su dobili državljanstvo, ali koji ne žele da se prijave za služenje vojnog roka. Oni su registrovani".

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, zemlje Centralne Azije redovno izvještavaju da Rusija u rat šalje migranate koji u toj zemlji traže posao.

Vlade tih zemalja podsjetile su građane da se mogu smatrati plaćenicima ukoliko budu učestvovali u ratu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Bastrikin, koji je na čelu Istražnog odbora od 2011. godine, u više je navrata govorio protiv migranata i zalagao se za oštrije migrantsko zakonodavstvo.

Njegove najnovije izjave uslijedile su u jeku kampanje ruskih vlasti protiv migranata iz zemalja Centralne Azije, koja je započela nakon napada na gradsku Skupštinu u blizini Moskve, u kojoj je optuženo nekoliko imigranata iz Tadžikistana.

XS
SM
MD
LG