Dostupni linkovi

Rusija preti Zapadu 'oštrim' odgovorom ako se zapleni ruska imovina


Pogled na sedište ruskog ministarstva spoljnih poslova, kule Kremlja i druge zgrade tokom zalaska sunca u Moskvi, Rusija, 29. septembra 2022.
Pogled na sedište ruskog ministarstva spoljnih poslova, kule Kremlja i druge zgrade tokom zalaska sunca u Moskvi, Rusija, 29. septembra 2022.

Ruski zvaničnici su 28. aprila zapretili Zapadu "oštrim" odgovorom u slučaju da zamrznuta ruska imovina bude zaplenjena.

Navedeno je da Zapad čekaju "beskonačni" pravni izazovi i recipročne mere.

Zastupnički dom Kongresa SAD-a usvojio je u aprilu zakon koji dopušta administraciji američkog predsednika Joa Bidena da zapleni rusku imovinu u američkim bankama i prenese je u Ukrajinu.

Grupa sedam (G7) velikih demokratija takođe razmatra šta bi mogla učiniti oko zamrznute ruske imovine.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da Rusija nikada neće ustupiti teritorije oduzete od Ukrajine u zamenu za vraćanje zamrznute imovine.

"Naša domovina nije na prodaju", napisala je Zaharova u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

"Ruska imovina mora ostati netaknuta jer će u suprotnom doći do oštrog odgovora na ovu krađu Zapada. Mnogi na Zapadu su to već shvatili. Nažalost, ne svi", navela je ona.

Kao odgovor na ruski rat u Ukrajini, Sjedinjene Države i njihovi saveznici zabranili su transakcije sa ruskom centralnom bankom i ministarstvom finansija i blokirali oko 300 milijardi dolara ruske imovine na Zapadu.

Većina te imovine nalazi se u evropskim, a ne američkim finansijskim institucijama.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u odvojenom komentaru rekao da u Rusiji još uvek ima mnogo zapadnog novca koji bi mogao da bude meta kontramera Moskve.

"Prostor za pravne izazove (protiv konfiskacije ruske imovine) biće širom otvoren", rekao je on i dodao da će Rusija to iskoristiti.

Ruski zvaničnik Dmitrij Medvedev rekao je 27. aprila da bi Rusija mogla da odgovori na američku konfiskaciju svojih deviznih rezervi zamrznutih na Zapadu zaplenom imovine, uključujući imovinu i gotovinu, američkih građana i investitora u Rusiji.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG