Dostupni linkovi

Vrhovni ukrajinski general kaže da se uslovi na prvoj liniji pogoršavaju


Ukrajinski vojni kadeti obilaze grobove ukrajinskih vojnika koji su poginuli tokom ruske invazije na Ukrajinu da bi obeležili pravoslavni praznik Cvetne nedelje na Ličakovskom groblju u Lvivu 28. aprila 2024.
Ukrajinski vojni kadeti obilaze grobove ukrajinskih vojnika koji su poginuli tokom ruske invazije na Ukrajinu da bi obeležili pravoslavni praznik Cvetne nedelje na Ličakovskom groblju u Lvivu 28. aprila 2024.

Vrhovni ukrajinski general upozorio je 28. aprila da se situacija za kijevske snage na istoku pogoršala, s Rusijom koja napada "duž cijele crte fronte" i postiže "određene taktičke uspehe", prisiljavajući ukrajinske trupe da se povuku na nove odbrambene položaje.

"Situacija na frontu se pogoršala", napisao je general-pukovnik Aleksandar Sirski na Telegramu.

"Pokušavajući da preuzme stratešku inicijativu i probije liniju fronta, neprijatelj je koncentrisao glavne napore u nekoliko pravaca, stvarajući značajnu prednost u snagama i sredstvima", rekao je on.

Sirski je rekao da su najteži uslovi u Pokrovskom i Kurahovskom okrugu, "gde se nastavljaju žestoke borbe".

"Neprijatelj koji je rasporedio do četiri brigade u ovim pravcima, pokušava da razvije ofanzivu zapadno od Avdijevke i Mariinke, probijajući se do Pokrovska i Kurahova", rekao je on.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Prethodno je rusko ministarstvo odbrane na Telegramu objavio da su ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su 17 dronova koje je Ukrajina lansirala. Regionalni zvaničnik je rekao da je cilj napada bilo skladište nafte u regionu Kaluge.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u aplikaciji za razmenu poruka Telegram da su tri bespilotne letelice koje je lansirala Ukrajina oborene iznad Kaluške oblasti, južno od Moskve.

Vladislav Šapša, regionalni guverner Kaluge, rekao je da su dronovi pali u blizini skladišta nafte u blizini grada Ljudinova.

"Nije bilo žrtava ni štete“, napisao je Šapša na Telegramu.

Rusko ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da je devet dronova lansiranih iz Ukrajine uništeno iznad regiona Brjanska, tri iznad Kurske oblasti i dva iznad Belgorodske oblasti.

Reuters nije mogao nezavisno da proveri ove izveštaje.

Sa druge strane, guverner šireg regiona Nikolajev u južnoj Ukrajini saopštio je da je napad ruskog drona teško oštetio hotel u južnom ukrajinskom gradu Nikolajevu.

"Neprijatelj je napao grad bespilotnom letelicom tipa 'Šahed'", napisao je guverner Nikolajeva Vitalij Kim na Telegramu.

"Usled toga je teško oštećena zgrada hotela, izbio je požar koji je brzo ugašen. Nema žrtava", napisao je on.

Na slikama objavljenim na Telegram kanalu državnih službi za vanredne situacije vide se razbacani ostaci i oštećenja na zgradi i dečjem igralištu.

Kim i ukrajinska državna služba za vanredne situacije saopštili su da je ruski napad takođe oštetio prozore na obližnjem hotelu i da je oštećena infrastruktura za proizvodnju grejanja.

Reuters nije mogao nezavisno da proveri ni ove izveštaje.

Udar je usledio nakon što su ruske snage gađale ukrajinsku energetsku infrastrukturu u noći između 26. i 27. aprila, a najveća ukrajinska privatna energetska kompanija saopštila je da su pogođene njene četiri termoelektrane.

Vazduhoplovstvo Ukrajine je takođe saopštilo na svom Telegram nalogu, bez navođenja detalja, da su njene snage uništile ruski dron iznad Nikolajeva.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao 27. aprila da su lokacije koje snabdevaju prirodnim gasom zemlje EU bile posebno na meti Rusije.

"Glavni cilj je bio energetski sektor, različiti objekti u industriji, kako elektroenergetski tako i gasni tranzitni objekti. Posebno, gasna postrojenja koja su ključna za obezbeđivanje bezbedne isporuke u Evropsku uniju", rekao je on.

Izvor: Reuters, Ukrajinski servis RSE
XS
SM
MD
LG