Dostupni linkovi

Za strijeljanje Bošnjaka 1992. u Bosanskom Novom 162 godine zatvora


Bosanski Novi, kasnije preimenovan u Novi Grad, BiH, februar 2018. (Ilustrativna fotografija)
Bosanski Novi, kasnije preimenovan u Novi Grad, BiH, februar 2018. (Ilustrativna fotografija)

Sud Bosne i Hercegovine pravosnažno je 18. juna osudio deset bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih formacija na ukupno 162 godine zatvora.

Osuđeni su, pored ostalog, za strijeljanje najmanje 24 osobe bošnjačke nacionalnosti u Bosanskom Novom u ljeto 1992. godine.

Na po 18 godina zatvora osuđeni su Ranko Balaban, Ratko Goranja, Nikola Reljić, Mirko Odžić, Ranko i Dragan Baltić.

Rajko Karlica, Milenko Brčin te Milenko Babić osuđeni su na po 15 godina, dok je Miroslav Kapetanović osuđen na devet godina zatvora. Presuda je konačna i na nju ne postoji mogućnost žalbe.

Na teret im je stavljen i progon nesrpskog stanovništva koji su počinili ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

U prvostepenoj presudi iz novembra 2023. godine, koju je 18. juna potvrdilo Žalbeno vijeće Suda BiH, navodi se da su optuženi 22. juna 1992. godine bili na ukopu ubijenog srpskog vojnika.

Nakon sahrane su otišli u sela Aliće i Ekiće kod Bosanskog Novog, na sjeverozapadu BiH. Navodi se da su bošnjačke civile natjerali da iziđu iz kuća i prvo odveli na obližnje pravoslavno groblje. Muškarce su putem tukli.

Nakon toga su, kako se navodi presudi, odvojili oko 90 muškaraca i odveli ih na muslimansko groblje. Tu su ih, kako se navodi u presudi, natjerali da iskopaju grobnicu i stanu oko nje i potom na njih pucali.

Ubijena su 24 muškarca. Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su na različitim lokacijama. Grobnica je, kako se navodi, kasnije prekopavana, a ostaci tijela su prebacivani. Za posmrtnim ostacima više ubijenih se i dalje traga.

U Bosanskom Novom, prema popisu stanovništva iz 1991. godine živjela je oko 41.000 stanovnika, od čega oko 38 posto nesrpskog stanovništva.

Prema posljednjem popisu iz 2013. godine, u ovoj općini živi oko 27.000 stanovnika, od čega 74 posto čine Srbi, a oko 24 posto Bošnjaci.

Općina je do 1992. godine nosila naziv Bosanski Novi. Vlasti su je tokom devedesetih godina prošlog vijeka preimenovale u Novi Grad.

XS
SM
MD
LG