Dostupni linkovi

Održan prvi sastanak Radne grupe za unapređenje izbornog procesa u Skupštini Srbije


Na biračkom mestu u Valjevu, na zapadu Srbije, tokom izbornog dana 17. decembra 2023.
Na biračkom mestu u Valjevu, na zapadu Srbije, tokom izbornog dana 17. decembra 2023.

Prvi sastanak Radne grupe za unapređenje izbornog procesa, odnosno ispunjenje preporuka OEBS-ove Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), održan je 2. maja u Skupštini Srbije, saopšteno je iz parlamenta.

Za predsedavajućeg Radne grupe izabran je Nemanja Nenadić, programski direktor nevladine organizacije Transparentnost Srbije.

On je najavio da će sledeći sastanak Radne grupe za unapređenje izbornog procesa biti održan 7. maja, do kada njeni članovi mogu dostaviti svoje predloge.

Sastav Radne grupe čine po dva predstavnika poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, političke stranke nacionalne manjine koje nemaju poslaničku grupu u Narodnoj skupštini, kao i organizacije civilnog društva, udruženje CRTA, Centar za slobodne izbore i demokratiju i Transparentnost Srbija.

Formiranje ove Radne grupe rezultat je parlamentarnog dijaloga koji je inicirala predsednica parlamenta Ana Brnabić.

Brnabić je raspisala za 2. jun lokalne izbore u 66 gradova i opština Srbije u kojima nisu održani prošlog decembra. Ti izbori će istovremeno biti održani sa prethodno raspisanim izborima u Beogradu.

Opozicija u Srbiji podeljena je po pitanju da li na njima treba učestvovati ili ih bojkotovati.

Nakon izbora 17. decembra opozicija je optužila vlast u Srbiji za krađu, što su vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) i državni vrh odbacili.

Međunarodni i domaći posmatrači zabeležili su nepravilnosti na izborima.

Međunarodna posmatračka misija Kancelarije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) izdala je 25 preporuka vlastima Srbije za poboljšanje izbornih uslova.

XS
SM
MD
LG