Dostupni linkovi

Demonstranti u Nigeru zatražili da američki vojnici odu iz te zemlje


Sa demonstracija u Agadezu, Niger, 21. aprila 2024.
Sa demonstracija u Agadezu, Niger, 21. aprila 2024.

Nekoliko stotina ljudi demonstriralo je u nedjelju u Agadezu, na sjeveru Nigera, tražeći odlazak američkih vojnika koji tamo imaju bazu, a taj zahtjev su prije dva dana Sjedinjene Države već prihvatile.

Demonstranti su se okupili na poziv kolektiva od 24 udruženja civilnog društva koja podržavaju vojni režim koji je na vlast došao pučem 26. jula 2023. godine, podsjeća AFP.

Tokom demonstracija bile su vidljive zastave Burkine Faso, Malija, Nigera i Rusije.

Na velikom transparentu koji su demonstranti nosili pisalo je "Ovdje je Agadez, a ne Washington, neka ide američka vojska".

"Naša poruka je jasna - američki vojnici, spakujte se i idite kući", rekao je za AFP Isuf Emud, vođa pokreta M62 u Agadezu, koji je ranije organizovao demonstracije tražeći odlazak francuskih vojnika.

Demonstracije su održane dva dana nakon što je Washington pristao da povuče hiljadu američkih vojnika stacioniranih u Nigeru.

Očekuje se da će američka delegacija u Nigeru narednih dana dogovoriti detalje povlačenja vojnika angažovanih u borbi protiv džihadista u Sahelu i koji imaju veliku bazu kod Agadeza.

Nakon državnog udara kojim je 26. jula smijenjen predsjednik Mohamed Bazum, novi vojni režim je brzo zatražio odlazak francuskih vojnika i približio se Rusiji.

To su učinile i susjedne zemlje Mali i Burkina Faso, gdje je vojna hunta takođe na vlasti.

Posljednji francuski vojnici napustili su zemlju krajem decembra, a 10. aprila u Nijamej je stiglo oko stotinu ruskih instruktora.

Niger je takođe dobio prvu isporuku ruske vojne opreme u okviru nove bezbjednosne saradnje sa Rusijom.

Ruski instruktori će instalirati protivvazdušni odbrambeni sistem u Nigeru i pružiti obuku vojsci.

XS
SM
MD
LG