Dostupni linkovi

Produžen pritvor predsedniku Vojnog sindikata Srbije


Bivši predsednik Vojnog sindikata Srbije (VSS) Novica Antić, 2016. godine
Bivši predsednik Vojnog sindikata Srbije (VSS) Novica Antić, 2016. godine

Novosadski Apelacioni sud je produžio pritvor bivšem predsedniku Vojnog sindikata Srbije (VSS) Novici Antiću za još dva meseca, rekao je 24. juna za Radio Slobodna evropa (RSE) njegov pravni zastupnik Ivan Ninić.

Informaciju je u pisanom odgovoru za RSE potvrdio Apelacioni sud u Novom Sadu, a pritvor se produžava, kako su naveli " zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni ometati postupak uticanjem na svedoke".

Antićev advokat je za RSE rekao da odbrana ovakav potez ne razume.

"Pojavilo se još 16 novih svedoka potpuno niotkuda i procena je suda da on (Antić) može da utiče na svedoke, ali ja ne shvatam kako, jer prvo on više nije u VSS, a drugo, svi dokazi se odnose na pisane tragove, pa je samim tim na to teško uticati", rekao je Ivan Ninić za RSE.

Novica Antić i dvojica njegovih saradnika uhapšeni su 27. februara zbog sumnje da su izvršili krivično delo pronevere, a potom je, ubrzo, izabrano novo rukovodstvo VSS.

Odbrana očekuje da se optužnica podigne kada se ovo produženje pritvora završi, budući da će tada Antić u pritvoru biti pet meseci, a da pritvor po zakonu može da traje šest meseci.

"Mi kao odbrana doživljavamo ovo kao neki vid represije i psihičko slamanje ljudi, kako Antića tako i njegove porodice. Pritvor ovde služi kao instrument obračuna sa neistomišljenicima, kao jedan zgodan vid sankcija".

Vojni sindikat Srbije je 8. februara u Beogradu predao zahtev za hitan sastanak s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zbog, kako tvrde, nagomilavanja problema profesionalnih vojnika i "krize" u odnosima sa menadžmentom Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Antić je tada rekao novinarima da pritisci na taj sindikat dolaze od Vojnobezbednosne agencije, Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije.

Naveo je da pritisci na Vojni sindikat Srbije traju od 2018. godine, od kada traže kolektivni ugovor za zaposlene u vojsci, a da je u poslednjim nedeljama Vojnobezbednosna agencija (VBA) intenzivno radila na "sprečavanju delovanja" ovog sindikata.

Vojni sindikat Srbije već godinama ukazuje na brojne probleme sa kojima se suočavaju profesionalni vojnici, kao i na loše upravljanje od strane Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Ministar odbrane i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je sredinom februara da su sindikati u vojsci i policiji "neviđena glupost i da ih treba ukinuti".

Briselski portal Politiko (Politico) u tekstu objavljenom u martu označio je Antića kao ruskog agenta.

Politiko se pozvao na dokument zapadnih obaveštajnih službi u koji su uvid imali novinari tog portala. U izveštaju službi, Antić je navodno označen kao aktivni "agent uticaja" za ruski FSB.

Vojni sindikat Srbije godinama održava dobre odnose sa ruskim veteranskim i vojnim organizacijama. Početkom 2019. godine delegacija tog sindikata, na čelu sa Novicom Antićem, posetila je Rusku Dumu, kako je pisao RSE.

XS
SM
MD
LG