Dostupni linkovi

Predsjednici Crne Gore i Hrvatske pozvali da se ne trguje žrtvama i zločinima


Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u Zagrebu u septembru 2023.
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u Zagrebu u septembru 2023.

Sa pijetetom se treba sjećati svih žrtava genocida u Jasenovcu ocijenili su predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i predsjednk Hrvatske Zoran Milanović koji su razgovarali nakon što je parlamentarna većina Skupštine Crne Gore usvojila rezoluciju o genocidu u Jasenovcu i zvaničnog protesta koji je uputila Hrvatska zbog tog akta.

"A ne politički trgovati i žrtvama i zločinom koji niko ne poriče i čije se godišnjice već decenijama zvanično obilježavaju", objavio je Milatović na mreži X.

Napisao je i da su dobrosusjedski odnosi i EU integracije prioritet Crne Gore vanjskopolitičkom planu.

"Republika Hrvatska je naš prvi EU susjed, zato posebnu pažnju moramo posvetiti očuvanju dobrih međusobnih odnosa", zaključio je Milatović.


Na inicijativu proruskih partija na čijem je čelu predsjednik Skupštine Andrija Mandić vladajuća koalicija je usvojila Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu kao politički odgovor na, krajem maja usvojenu, Rezoluciju Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici koju je podržala Vlada Crne Gore.

Inicijativu su podržale sve stranke vladajuće većine na čelu sa "Pokretom Evropa sad" premijera Milojka Spajića.


Jasenovac je logor u kojem su, tokom Drugog svjetskog rata i četvorogodišnjeg postojanja Nezavisne Države Hrvatske (NDH), bili masovno likvidirani većinom Srbi, Romi, Jevreji i Hrvati antifašisti.

Uslijedila je reakcija Hrvatske koja je prethodno više puta pozvala da se politički ne manipuliše žrtvama. Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske je ocijenilo neprihvatljivim, neprimjerenim i nepotrebnim donošenje rezolucije čija je namjera instrumentalizacija sjećanja na žrtve Jasenovca radi kratkoročnih političkih ciljeva inicijatora i najavila "odgovarajuću reakciju".

I hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da ta Rezolucija šalje namjernu, svjesnu politiku podjele unutar Crne Gore i još goru u pogledu međusobnog poštovanja i želje za dobrosusjedskim odnosima.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je poslije izglasavanja rezolucije na mreži X izrazio žaljenje što je taj akt podržala njegova bivša stranka "Pokret Evropa sad".

"Žao mi je što je partija koju sam stvarao, i koja je imala presudnu ulogu u rušenju bivšeg režima, danas postala politička marioneta."

Milatović je zajedno sa premijerom Spajićem formirao Pokret, a napustio ga je u februaru ove godine zbog neslaganja sa politikom stranke.

XS
SM
MD
LG