Dostupni linkovi

Podignuta optužnica protiv osumnjičenih za krađu ordenja iz Palate Srbija


Palata Srbija, Beograd
Palata Srbija, Beograd

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da je 10. juna podiglo optužnicu protiv osam osumnjičenih za krađu ordenja iz Palate Srbija.

Tužilaštvo navodi da su za krivično delo teška krađa optuženi S.H (52 ), S.B. (46), J.M. (65), S.S. (44), R.K. (64), A.T. (60), I.Z. (53) i N.A. (63).

Beogradsko tužilaštvo tereti S.H. da je od 14. oktobra 2009. do 27. aprila 2010. u istočnom krilu beogradske Palate Srbija, iz kancelarije 559, ukrao 8.449 komada različitih vrsta ordenja i 541 komad tubusa za povelje za odlikovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) ukupne vrednosti oko 118 miliona dinara (po sadašnjem kursu oko milion evra).

Ističe se da ukradene stvari predstavljaju dobro koje uživa prethodnu zaštitu po Zakonu o kulturnom nasleđu.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, okrivljenima S.S, S.B, N.A, I.Z i R.K. na teret se stavlja da su S.H. pomogli u izvršenju krivičnog dela.

Takođe, optužnicom se J.M. stavlja na teret da je od 25. do 27. maja 2010, uz pomaganje okrivljenih A.T. i R.K, oduzeo tuđu pokretnu stvar - orden Partizanske zvezde sa zlatnim vencem vredan 145.000 dinara.

Za tešku krađu zaprećena je kazna zatvora od dve do deset godina.

Bivši državni sekretar Slobodan Homen, kog su beogradski mediji naveli kao prvooptuženog S.H. u ovom slučaju, demantovao je saopštenjem 16.marta navode da je učinio delo za koje se sumnjiči.

"Niti sam učestvovao u odnošenju ordenja, niti sam u bekstvu", rekao je Homen.

Naveo je da živi u inostranstvu, da ga policija i tužilaštvo nisu kontaktirali i da je o tom slučaju saznao iz medija.

Homen je bio državni sekretar Ministarstva pravde Srbije u mandatu Vlade predvođene Demokratskom strankom premijera Mirka Cvetkovića od 2008. do 2012.

Posle izbora 2012. vladu demokrata zamenila je vlast Srpske napredne stranke (SNS) aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Palata Srbija u Novom Beogradu jedan je od bezbednosno najzaštićenijih objekata u državi.

U njemu je sedište Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i još nekoliko najvažnijih državnih službi. Od izgradnje 1959. godine, u vreme Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, bila je poznata pod nazivom zgrada Saveznog izvršnog veća.

XS
SM
MD
LG