Dostupni linkovi

Netanyahu raspustio ratni kabinet, tvrde izraelski dužnosnici


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, 8. juna 2024.
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, 8. juna 2024.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu raspustio je šesteročlani ratni kabinet, kao očekivan potez nakon odlaska generala Bennyja Gantza, izjavio je u ponedjeljak izraelski dužnosnici, prenosi AP.

Dužnosnici koji su govorili pod uvjetom anonimnosti, jer nisu bili ovlašteni istupati u medijima, kazali su da će ubuduće Netanyahu održavati manje forume posvećene ratu u Gazi, s nekima od članova svoje vlade.

Izraelski premijer se suočio sa zahtjevima nacionalističko-vjerskih partnera u koaliciji, ministra financija Bezalela Smotricha i ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira, da bude uključeni u ratnu vladu.

To je pojačalo napetost s međunarodnim partnerima, uključujući Sjedinjene Američke Države.

Ratni kabinet osnovan je nakon što se Gantz pridružio Netanyahuu u vladi nacionalnog jedinstva, na početku izraelskog rata protiv Hamasa, grupe koju Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju terorističkom.

Uključio je i Gantzove partnere, Gadija Eisenkota i Aryeha Derija.

Gantz i Eisenkot napustili su vladu prošle sedmice zbog, kako su rekli, Netanyahuovog neuspjeha da osmisli strategiju za rat u Gazi.

Inače, izraelski premijer u ponedjeljak je kritizirao planove koje je izraelska vojska objavila u nedjelju, za održavanje dnevnih taktičkih pauza u borbama duž jednog od glavnih puteva prema Gazi kako bi se olakšala isporuka pomoći palestinskoj enklavi.

Vojska je najavila 11-satne dnevne pauze na području od prijelaza Kerem Shalom do puta Salah al-Din i dalje prema sjeveru.

Vojska je pojasnila da će biti nastavljene uobičajene operacije u Rafahu, glavnom žarištu njene operacije u južnoj Gazi.

Ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, koji predvodi jednu od nacionalističkih vjerskih stranaka u Netanyahuovoj vladajućoj koaliciji, osudio je ideju taktičke pauze, navodeći da je onaj ko je to odlučio "budala" koja bi trebala izgubiti položaj, prenosi Reuters.

Sukob između Izraela i Hamasa započeo je 7. oktobra 2023. nakon što su Hamasovi militanti napali nekoliko izraelskih naselja, ubivši oko 1.200 osoba.

Izrael je potom pokrenuo ofanzivu u Gazi, u kojoj je ubijeno više od 37.000 Palestinaca, podaci su ministarstva zdrvatsva kojim rukovodi Hamas.

XS
SM
MD
LG