Dostupni linkovi

'Nacistička baka' ponovno osuđena zbog negiranja genocida nad Židovima


Ursula Haverbeck razgovara sa svojim odvjetnikom Wolframom Nahrathom na okružnom sudu u Hamburgu, u sjevernoj Njemačkoj, 7. 6. 2024.
Ursula Haverbeck razgovara sa svojim odvjetnikom Wolframom Nahrathom na okružnom sudu u Hamburgu, u sjevernoj Njemačkoj, 7. 6. 2024.

Zloglasna njemačka umirovljenica poznata kao "nacistička baka", koja je nekoliko puta osuđena na zatvorsku kaznu zbog negiranja holokausta, osuđena je na još 16 mjeseci zatvora na posljednjem suđenju u srijedu.

Sud u Hamburgu osudio je 26. juna Ursulu Haverbeck (95) za poricanje nacističkog genocida u nekoliko navrata, uključujući 2015. tokom suđenja bivšem čuvaru nacističkog logora.

Pri izricanju kazne suci su uzeli u obzir njezine prethodne presude i činjenicu da je "također iskoristila postupak za daljnje širenje svojih stavova", rekla je glasnogovornica suda za AFP.

Haverbeck je nekoliko puta na suđenju ponovila svoje opaske o holokaustu.

"Pristalice umirovljenice pojavile su se u srijedu i opetovano prekidale postupak dobacivanjem", dodala je glasnogovornica.

Haverbeck je nekoć bila voditeljica centra za obuku krajnje desnice, zatvorenog 2008. godine zbog širenja nacističke propagande.

Prethodno je u nekoliko navrata osuđivana na zatvorsku kaznu zbog negiranja nacističkog genocida, a jednom je na televiziji izjavila da je "holokaust najveća i najodrživija laž u povijesti".

Haverbeck je ovaj put osuđena nakon što je odbačena njena žalba na presudu zbog komentara iznesenih 2015. tokom suđenja bivšem čuvaru Auschwitza Oskaru Groeningu, koji je osuđen za sudioništvo u ubistvu.

Haverbeck je rekla da je koncentracijski logor "Auschwitz bio samo radni logor" i da se tamo "nisu dogodila nikakva masovna ubistva", prema tužiteljima.

Postupak je nekoliko puta odgađan zbog pandemije koronavirusa i bolesti.

Presuda također uzima u obzir prethodnu s berlinskog suda iz 2022. zbog izjava koje je Haverbeck dala u drugom intervjuu i na jednom događaju.

Nije jasno hoće li doista ići u zatvor.

Njemački zakon zabranjuje poricanje genocida koji je počinio režim Adolfa Hitlera, a koji je samo u logoru Auschwitz-Birkenau u okupiranoj Poljskoj odnio oko 1,1 milion života, uglavnom europskih Židova.

Negiranje holokausta i drugi oblici poticanja na mržnju nose do pet godina zatvora, a zabranjena je i upotreba nacističkih simbola poput svastike.

XS
SM
MD
LG