Dostupni linkovi

Suspendovan ruski pravoslavni sveštenik koji je održao parastos za Navaljnog


Rodbina i pristalice oprostili su se od opozicionog lidera Alekseja Navaljnog u moskovskoj crkvi 1. marta 2024.
Rodbina i pristalice oprostili su se od opozicionog lidera Alekseja Navaljnog u moskovskoj crkvi 1. marta 2024.

Ruski pravoslavni svećenik koji je u martu održao službu za mrtve za pokojnog ruskog opozicijskog lidera Alekseja Navaljnog suspendiran je sa svešteničkih dužnosti na tri godine, saopštila je Moskovska eparhija Ruske pravoslavne crkve.

U saopštenju objavljenom na službenoj web-stranici u utorak Eparhija nije rekla zašto je kažnjen svećenik Dmitrij Safronov. Njemu je zabranjeno davanje blagoslova, nošenje odore i crkvenog svešteničkog krsta do 2027. godine

Safronov bi, također, trebao biti premješten u drugu crkvu u Moskvi kako bi obavljao dužnosti čitača psalama.

"Po isteku razdoblja pokore, na temelju povratnih informacija s mjesta poslušnosti, donijet će se odluka o mogućnosti njegove daljnje svešteničke službe", stoji u saopštenju Eparhije.

Safronov je 26. marta održao parastos kojem su prisustvovale hiljade ljudi koji su došli oprostiti se s Navaljnim, najžešćim kritičarom predsjednika Vladimira Putina u Rusiji.

Navaljni, dugogodišnji borac za borbu protiv korupcije i najistaknutiji ruski opozicioni političar više od jedne decenije, imao je 47 godina kada je preminuo u ruskom zatvoru.

Služio je 19-godišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za ekstremizam koje je osudio kao politički motivisane. Zatvoren je po povratku iz Njemačke u januaru 2021. i umro je u udaljenoj kaznenoj koloniji iznad Arktičkog kruga.

XS
SM
MD
LG