Dostupni linkovi

Nakon ubistva djevojke u Tuzima, EU spremna pomoći Crnoj Gori u prevenciji nasilja


Vozilo crnogorske policije u Tuzi
Vozilo crnogorske policije u Tuzi

Šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oana Kristina Popa saopštila je da je duboko potresena zbog ubistva Šejle Bakije i kazala da je Evropska unija spremna da pomogne u prevenciji nasilja u porodici.

Devetnaestogodišnja Šejla Bakija iz Tuzi ubijena je 30. septembra, a istovremeno je ranjen njen otac Šaban.

Za ta krivična djela se sumnjiči Šejlin vjerenik Ilir Đokaj, koji je bio u bijegu, i u noći između 3. i 4. oktobra se predao policiji.

"Ne smijemo dozvoliti da se femicidi iznova dešavaju u Crnoj Gori", napisala je Popa ja Twitteru.

Iz Osnovnog državnog tužilastvu (ODT) u Podgorici je ranije saopšteno da je krajem avgusta Bakija podnijela prijavu protiv Đokaja zbog, kako se navodi, njegovih prijetnji u porodičnoj kući.

Povodom ubistva Bakije, Centar za ženska prava i NVO Pokret za razvoj Tuzi su 3. oktobra organizovali protest u Tuzima, s kojeg su okupljeni zatražili od nadležnih hitnu istragu.

U civilnom sektoru smatraju da nadležni u policiji i pravosuđu nisu preventivno djelovali, te da su prijavljene prijetnje bile samo prekršajno procesuirane.

Iz ODT je saopšteno da su postupili pravilno i zakonito, te da nemaju ingerencije da preventivno djeluju, već da gone počinioce krivičnih djela, a da konkretno prijavljena prijetnja spada u prekršajnu odgovornost.

Iz nevladinog sektora su poručili da se mora pooštriti kaznena politika i preventivno djelovanje kako bi se spriječilo nasilje u porodici i ugrožavanje prava i života žena. Oni su za danas, 4.oktobar, najavili protest ispred zgrade policije u Podgorici, ali se od toga odustalo nakon informacije da se osumnjičeni predao policiji.

Povodom događaja u Tuzima, reagovali su i iz vrha Vlade.

"Ubijeđen sam da se u ovom, kao i u sličnim slučajevima nasilja nad ženama, moglo i moralo reagovati preventivno. U narednim danima se moraju učiniti svi neophodni koraci, kako bi ovaj slučaj dobio pravedan epilog", naveo je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić na Tviteru 3. oktobra.

Tragedija u Tuzima posljednji je alarm nadležnim institucijama sistema koje moraju pronaći mehanizme zaštite žrtava nasilja u porodici, napisao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

XS
SM
MD
LG