Dostupni linkovi

Transparentnost Srbija: Dominacija SNS u kampanji za izbore


Lokalni izbori u Beogradu, Srbija, 2. jun 2024. godine
Lokalni izbori u Beogradu, Srbija, 2. jun 2024. godine

U predizbornoj kampanji za lokalne izbore održane u Srbiji 2. juna dominirala je Srpska napredna stranka (SNS), uz diskurs koji u prvi plan stavlja nacionalne teme na uštrb lokalnih pitanja.

Rezultati monitoringa koji je sprovela organizacija Transparentnost Srbija (TS) pokazali su da je kampanja bila veoma skupa, prenosi agencija Beta.

Zlatko Minić iz Transparentnosti kazao je da je predsednik Srbije i nosilac SNS lista najčešće bio na naslovnim stranama dnevnih novina, skoro uvek u pozitivnom kontekstu.

"Pratili smo 13 dnevnih novina od 7. maja do 2. juna. Na naslovnim stranama Vučić se pojavio 169 puta i u 87 odsto slučajeva bio je u pozitivnom tonu prikazan. Savo Manojlović (iz opozicione grupe Kreni Promeni, prim. RSE) je drugi, on se našao na 18 naslovnih strana, u dve trećine slučajeva u negativnom kontekstu", kazao je Minić na konferenciji za novinare.

Dominirale funkcionerske kampanje

Govoreći o funkcionerskoj kampanji, Minić je naveo da je ukupan broj promotivnih aktivnosti javnih funkcionera u odnosu na isti period prošle godine porastao za 211 odsto.

On je rekao da je ministarka za brigu o porodici Milica Đurđević Stamenkovski tokom izborne tišine uručivala vaučere za nabavku lekova i rehabilitaciju obolelima od retkih bolesti i da su brojni primeri funkcionerske kampanje uočeni tokom posmatranog perioda.

Istraživačica Transparentnosti Miša Bojović, ocenila je da je kampanja za lokalne izbore bila prilično skupa i da se procenjuje da je SNS oko 6 miliona evra potrošio za oglašavanje.

"Najveći novac utrošen je na Pinku i Pinkovim kanalima, a onda sledi Hepi. Sličan iznos dobili su RTS i RTV. Slede Prva i B92", kazala je Bojović.

"Kršenja zakona se ne kažnjavaju"

Programski direktor TS Nemanja Nenadić ocenio je da se u kampanju za lokalne izbore u Srbiji 2. juna ušlo sa "neraščišćenim računima" iz prethodnih izbornih ciklusa i da su se prekršaji iz prethodne kampanje i nezakonite prakse ponavljale i u ovoj kampanji.

Naveo je da su na stranačkim mitinzima nastupali ljudi koji su nosioci javnih funkcija i da su oni tako i najavljivani, a da to nije po zakonu.

Kazao je da su prostori u kojima su bili kol centi SNS često javni resursi i da u tim slučajevima unapred treba da budu objavljeni cenovnici izdavanja i da svi pod jednakim uslovima mogu da ih zakupe, a da to nije bio slučaj. A zakon je kako je naveo kršio i RTV Pink koji je prekoračivao minutažu dozvoljenu za političko oglašavanje.

"Agencija za sprečavanje korupcije i kad ustanovi prekršaje, izrekne samo opomenu strankama, ali ih ne kažnjava", zaključio je Nenadić.

Izbori u Srbiji su održani 2. juna u 89 gradova i opština, a vladajuća Srpska napredna stranka proglasila je pobedu u većini gradova i opština. U pojedinim gradovima i opštinama opozicione stranke koje su izašle na izbore optužuje vlast za "prekrajanje izborne volje građana", što predstavnici vlasti demantuju.

Evropska unija je 6. juna pozvala vlast u Beogradu da primeni sve preporuke Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) za unapređenje izbornog procesa.

Nakon izbora u decembru, međunarodni i domaći posmatrači zabeležili su nepravilnosti na izborima. ODIHR je izdao 25 preporuka vlastima Srbije za poboljšanje izbornih uslova.

XS
SM
MD
LG