Dostupni linkovi

U napadima Izraela poginulo je najmanje 11 ljudi u Gazi


Izraelska vojna vozila unutar pojasa Gaze, usred sukoba koji je u toku između Izraela i Hamasa, 18. juna 2024.
Izraelska vojna vozila unutar pojasa Gaze, usred sukoba koji je u toku između Izraela i Hamasa, 18. juna 2024.

U dva izraelska vazdušna udara ubijeno je najmanje jedanaest Palestinaca u Gazi 24. juna, rekli su medicinski radnici u Gazi, kojom upravlja Hamas, organizacija koju su SAD i EU proglasile terorističkom.

U jednom udaru na centar za distribuciju hrane u gradu Gaza, u blizini istorijskog izbegličkog kampa Šati, poginule su tri osobe. Drugi napad, u blizini grada Bani Suhaila u južnom pojasu Gaze, ubio je najmanje osmoro ljudi, uključujući stražare koji prate kamione pomoći, saopštili su medicinski radnici.

Izrael nije reagovao na ove navode, ali inače negira da vrši napade na centre za pomoć i optužuje militante Hamasa da nanose štetu civilima delujući među njima.

Tokom noći u izraelskom vazdušnom napadu na medicinsku kliniku u gradu Gazi ubijen je direktor Odeljenja za hitnu pomoć u Gazi, saopštilo je ministarstvo zdravlja enklave.

Izraelska vojska saopštila je da je u napadu ubijen visoki naoružani komandant Hamasa.

Izraelska vojska je u saopštenju navela da je cilj napada bio Mohamed Salah, za koga se navodi da je odgovoran za razvoj Hamasovog naoružanja.

Načelnik generalštaba izraelske vojske rekao je 24. juna da je Hamasova brigada u gradu Rafi na jugu Gaze skoro rasformirana.

"Jasno se približavamo tački kada možemo da kažemo da smo demontirali brigadu Rafa, da je poražena, ne u smislu da više nema terorista, već u smislu da više ne može da funkcioniše kao borbena jedinica", rekao je načelnik Generalštaba Herci Halevi.

Više od osam meseci traju borbe između Izraela i Hamasa. Međunarodno posredovanje uz podršku Sjedinjenih Država do sada nije uspelo da donese sporazum o prekidu vatre.

Hamas je saopštio da svaki sporazum mora dovesti do kraja rata, dok Izrael navodi da će pristati na samo privremene pauze u borbama dok Hamas ne bude uništen.

Izraelska invazija na Gazu počela je nakon napada Hamasovih militanata iz te palestinske teritorije 7. oktobra na južni Izrael. U napadu je ubijeno 1.194 ljudi, većinom civila, prema podacima AFP-a zasnovanim na zvaničnim podacima Izraela.

Militanti su takođe uzeli više od 100 talaca.

U višemesečnoj izraelskoj ofanzivi ubijeno je u Gazi najmanje 37.431 osoba, takođe uglavnom civila, navode u Ministarstvu zdravlja Gaze koje je pod kontrolom Hamasovih militanata.

Izvor: Reuters, AFP
XS
SM
MD
LG