Dostupni linkovi

Nafta pojeftinila jer tržište očekuje smirivanje napetosti na Bliskom istoku


Delovanje izraelskog antiraketnog sistema na napad iz Irana
Delovanje izraelskog antiraketnog sistema na napad iz Irana

Cena nafte na svetskim tržištima je pala u ponedeljak, 15. aprila, jer trgovci kalkulišu da neće doći do dalje eskalacije sukoba na Bliskom istoku uprkos udaru na Izrael od strane Irana, ključnog proizvođača sirove nafte.

Cena je niža za oko jedan odsto.

Iran je u subotu uveče ispalio više od 300 balističkih, krstarećih projektila i dronova - koje je izraelska odbrana uglavnom oborila - u znak odmazde za izraelsko bombardovanje njegovog sirijskog konzulata ranije ovog meseca.

Teheran je rekao da je vazdušni udar bio legitiman odbrambeni odgovor na smrtonosni napad u Damasku, dodajući da se "stvar može smatrati završenom".

Izrael, Sjedinjene Države i drugi saveznici presreli su skoro sve lansirane projektile u prvoj direktnoj iranskoj vojnoj akciji protiv svoj najvećeg neprijatelja.

"Tržište vidi deeskalaciju kao najverovatniju opciju uprkos iranskom štrajku", napominju analitičari DNB Marketsa.

"Napad je bio najavljen, sa Izraelom i njegovim saveznicima koji su bili potpuno spremni, izazvao je manju štetu i nije bilo žrtava, a Iran je brzo rekao da se 'stvar može smatrati završenom'. To je jasan poziv na deeskalaciju", navode analitičari DNB Marketsa.

Stručnjaci su rekli da ograničeni obim napada pokazuje da Iran svojim napadom želi da pokaže snagu, ali bez izazivanja sukoba.

Ipak, azijske akcije su uglavnom pale u ponedeljak zbog straha od šireg sukoba na nestabilnom Bliskom istoku, iako su na berzi u Šangaju skočile na vesti o novim regulatornim merama koje bi mogle da pomognu njegovom dugoročnom učinku.

"Sve oči ostaju uprte u to da li će biti bilo kakvog odgovora Izraela i tržišta će verovatno biti nestabilna u narednim danima na bilo kakve geopolitičke naslove", rekao je analitičar kompanije Sako Redmond Vong (Wong).

U Evropi, akcije na berzi u Londonu su pale, ali su ojačale u Franfkurtu i Parizu jer su podaci pokazali snažan preokret u industrijskoj proizvodnji evrozone za februar.

U međuvremenu, trgovci su i dalje zabrinuti zbog izgleda za američke kamatne stope nakon što su objave o rastu inflacije više od očekivanog nivoa.

Izvor: Frans press
XS
SM
MD
LG