Dostupni linkovi

Premijer Srbije: Ne vidim smisao Mirëdite, prezir najbolji odgovor organizatorima


Protest ultradesničara i huligana u Beogradu protiv festivala Miredita, dobar dan.
Protest ultradesničara i huligana u Beogradu protiv festivala Miredita, dobar dan.

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da ne vidi smisao festivala "Mirëdita, dobar dan" i da je lično smatrao da je najbolji odgovor organizatorima te manifestacije "prezir".

Policija u Srbiji zabranila je u četvrtak, 27. juna, održavanje festivala čiji je cilj unapređenje kulturne saradnje umetnika Kosova i Srbije i saradnja mladih dve države.

"Ja da sam se pitao - ne vidim smisao takvog festivala u Srbiji", rekao je premijer Srbije.

Dan nakon što se grupa desničara i navijača okupila isped Dorćol placa, mesta na kome je trebalo svečano da bude otvoren festival "Mirëdita, dobar dan", Vučević je rekao da su ipak "učinili sve da pokažu da je Srbija država koja prihvata i one koji nisu dobronamerni prema našoj državi i prema našem narodu".

Na pitanje novinara zašto država nije mogla da garantuje bezbednost učesnicima festivala premijer je rekao da su Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Bezbednosno informativna agencia (BIA) "procenili da postoji opasnost od većeg narušavanja javnog reda i mira i ugrožavanja imovine i bezbednosti građana".

"Mi da imamo građanski rat po ulicama i haos – ne isplati se. Nama da stradaju policajci, imovina i ljudi da bi štitili one koji nam kažu da smo teroristi, zločinci, genocidan narod. Znate šta, naša procena je da je ovo najbolja odluka u datim okolnostima", rekao je Vučević u Kruševcu gde državni vrh prisustvuje obeležavanju državnog i verskog praznika Vidovdan.

Dodao je i da je od drugih ministara bilo "različitih predloga" povodom održavanja festivala.

"Ja sam rekao (ministrima) da je najbolji odgovor prema njima prezir. To je moja poruka. Zato što su oni pripremali da rade prezir jer ništa dobro nisu hteli da poruče Srbima i Srbiji, da promovišu da je deo naše teritorije nezavisan", rekao je Vučević.

Organizatori manifestacije koja se od 2014. godine naizmenično održava na Kosovu i u Srbiji poručili su da je zabranom festivala "Mirëdita, dobar dan" u Beogradu država stala na stranu huligana.

"Mirëdita, dobar dan" nije ni počeo kada su se ispred prostora u kojem je trebalo da bude održan 27. juna okupile ultradesničarske grupe i blokirale ulaz.

Tokom njihovog višesatnog okupljanja nije bilo policije da obezbedi prostorije i deo učesnika i organizatora festivala u centru Beograda.

Umesto toga, policija je ubrzo naredila "prekid" festivala zbog "opasnosti od ugrožavanja bezbednosti".

Policija zabranila festival 'Mirëdita, dobar dan' u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

XS
SM
MD
LG