Dostupni linkovi

Zaharaova o planu G7: Imovina zapadnih zemalja u Rusiji može poslužiti za odmazdu


Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova

Rusija raspolaže "značajnim količinama" imovine zapadnih zemalja na svojoj teritoriji, koje bi mogle da posluže Moskvi za odmazdu ukoliko Zapad zaplijeni prihode od ruske imovine, izjavila je u srijedu portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova (Maria Zakharova).

Lideri Grupe sedam (G7) složili su se na prošlonedjeljnom samitu u Italiji da iskoriste kamate od ruske imovine zamrznute na Zapadu za obezbjeđivanje zajma Ukrajini od 50 milijardi dolara.

Ruske vlasti smatraju da bi to bilo nezakonito.

"Naša zemlja ima značajne količine zapadnih fondova i imovine koji su pod ruskom jurisdikcijom. Sve to može biti predmet ruske politike odmazde“, rekla je Zaharova novinarima, a prenosi novinska agencija Rojers.

Ekonomisti, pravnici i stručnjaci smatra da bi Rusija u tom slučaju vjerovatno zaplijenila finansijska sredstava i hartija od vrijednosti stranih investitora koje se trenutno drže na posebnim računima, čiji je pristup blokiran od početka rata na Ukrajinu februara 2022.

Oko 260 milijardi eura vrijedne ruske imovine, kao što su rezerve Centralne banke, zamrznuto je u okviru sankcija uvedenim Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Zvaničnici Evropske unije rekli su agenciji Rojtersu prošle nedjelje da bi blok mogao da obezbijedi oko polovine zajma od 50 milijardi dolara Ukrajini.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni
Italijanska premijerka Đorđa Meloni

Međutim, italijanska premijerka Đorđa (Giorgia) Meloni - koja je bila domaćin samita G7 - kasnije je saopštila da će novac osigurati Sjedinjene Države, Kanada, Velika Britanija i vjerovatno Japana, te da zemlje članice EU za sada ne bi bile direktno uključene.

Zaharova je kazala novinarima da je Rusija dobila "direktne signale" od nekih zemalja G7 da neće učestvovati u takvoj akciji "jer shvataju da će troškovi biti izuzetno bolni".

Ona nije navela zemlje, niti iznijela dodatne detalje kojima bi potkrijepila tu tvrdnju.

G7 je naziv za savjetodavni forum sedam najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta koji čine predsjednici vlada SAD, Kanade, Japana, Njemačke, Italije, Francuske i Velike Britanije.

XS
SM
MD
LG