Dostupni linkovi

Crnogorsko tužilaštvo ispituje uzrok havarije tokom nevremena u Luci Bar


Luka Bar nakon nevremena, Crna Gora, 2. jula 2024.
Luka Bar nakon nevremena, Crna Gora, 2. jula 2024.

Osnovno državno tužilaštvo u Baru ispituje uzrok pada tri dizalice u Luci Bar, kada je lakše povrijeđeno nekoliko radnika i pričinjena velika materijalna šteta, rekao je za Radio Slobodna Evropa rukovodilac tužilaštva, Radovan Đurišić.

"Sproveli smo izviđaj. Namjera je da se utvrdi da li je posljedica pada i havarije u Luci Bar viša sila ili ima elemenata krivičnog djela, odnosno propusta ljudskog faktora", kazao je Đurišić.

Centralni i južni dio Crne Gore 2. jula je pogodilo jako nevrijeme.

Dvije osobe su poginule - radnik na kranu na gradilištu u Čanju i od posljedica udara groma radnik na izgradnji golf terena na poluostrvu Luštica.

Tom prilikom su sva tri pretovarna mosta Luke Bar srušena usljed jakog nevremena.

Mostovi koji su srušeni od jakih naleta vjetra bili su visoki više od 30 metara, i teški oko 400 tona.

Srušeni mostovi izgrađeni su prije pola vijeka.

Nevrijeme u Crnoj Gori odnijelo dva života
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Prema riječima Đurišića, ukoliko se, nakon izvještaja vještaka, ispostavi da ima elemenata ljudskog faktora, biće pokrenuta istraga.

Đurišić: Materijalna šteta je velika
Đurišić: Materijalna šteta je velika

"Vjerovatno je nezapamćeni, orkanski vjetar, jačine preko 200 km/h 'krivac', ali je obaveza u svakoj situaciji da utvrdimo da li ima ljudskih propusta. Ono što se za sada zna je da je materijalna šteta velika", istakao je on.

S druge strane, Ines Mrdović iz nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu (ASP), ne želeći da prejudicira uzrok, navodi činjenicu da Luka Bar nije dovoljno ulagala u modernizaciju.

"Samo dva miliona eura su uložili u posljednje tri godine", navodi Mrdović.

Smještena na 75 kilometara od Podgorice, u Baru, na jugu Crne Gore, Luka je jedan od najznačajnijih privrednih resursa države.

Srušena su sva tri pretovarna mosta, Luka Bar, 2. jula 2024.
Srušena su sva tri pretovarna mosta, Luka Bar, 2. jula 2024.

Šteta ogromna, ne zna se razmjera

Ova kompanija je u nevremenu koje je 2. jula pogodilo Crnu Goru pretrpjela veliku materijalnu štetu.

Direktor Luke Bar Ilija Pješčić kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se ne može znati precizna šteta koju je ona pretrpjela, "ali je činjenica da dugo neće moći da radi kao što je do sada".

Pojasnio je da novčana šteta gubitkom samih mostova nije velika.

"Ali manipulacije koje smo njima obavljali su velike i zato se još ne može procijeniti gubitak koji će imati", riječi su Pješčića.

Na pitanje da li je bilo propusta menadžmenta, odgovorio je da će to istraga utvrditi.

Iz Opštine Bar su za RSE kazali da su zabrinuti zbog velike štete i da očekuju da će i Vlada pružiti značajnu pomoć u saniranju posljedica koje je pretrpjela Luka Bar.

"Poslovanje Luke od velikog je značaja za ukupnu ekonomsku aktivnost lokalne zajednice i dalji razvoj ekonomije u Baru, ali i u Crnoj Gori, kao jedna od najvažnijih luka na ovom dijelu Jadrana", kazali su za RSE iz Opštine.

Luka Bar u posjedu ima specijalizovane terminale za suve rasute terete, za tečne i generalne, kontejnerski i putnički terminal, pretovarne mostove, dizalice, skladišta, hladnjače i servis za plovila.

'Ekstremne vremenske prilike će biti sve češće'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Mrdović: Umjesto u modernizaciju, ulagali u plate

A da ova državna firma ne ulaže dovoljno u opremu, pokazuju njihovi finansijski izvještaji, kaže za RSE Ines Mrdović.

"U posljednje tri godine uložili su nešto preko dva miliona eura. S druge strane, mnogo troši na plate. Mislim da oko 7,5 miliona godišnje troše na zarade", tvrdi ona.

Mrdović: Pitanje odgovornosti je neizbježno
Mrdović: Pitanje odgovornosti je neizbježno

Kako navodi, potrebno je utvrditi da li je ova šteta mogla biti prevenirana.

"Da vidimo da li su štedjeli na ulaganja pa je zbog toga nevrijeme uništilo sve. Mora se vidjeti i da li su imali sve dozvole, da li su radili u skladu sa bezbjednosnim mjerilima", ističe Mrdović.

Kako ukazuje, jedna lučka kompanija mora da posluje po najvišim bezbjednosnim standardima.

"Pitanje odgovornosti je neizbježno. Treba da vidimo da li je ta šteta rezultat samo više sile ili ljudskog faktora, odnosno jesu li joj doprinijeli oni koji su zaduženi i dobijaju novac za tu kompaniju", riječi su Ines Mrdović.

Ona problematizuje i to što ni više od 24 sata građani nemaju nikakvih informacija ni o orijentacionoj procjeni štete i kako će se uništeno finansijski odraziti u narodnom periodu.

Vlada najavila pomoć

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović najavio je da će Vlada pomoći barsku luku.

"Moram reći da je situacija loša, to će biti velika šteta. U narednom periodu mi ćemo da vidimo tačno koliko će ta cifra da iznosi i kao odgovorna Vlada, stajaćemo iza Luke", poručio je Radulović nakon što je obišao Luku Bar 2. jula.

Delegacija privredne komore Crne Gore u posjeti Luci Bar, 2. jula 2024.
Delegacija privredne komore Crne Gore u posjeti Luci Bar, 2. jula 2024.

I Privredna komora Crne Gore obišla je Luku Bar i razgovarala sa menadžmentom povodom štete koja je ovom privrednom subjektu nanijeta.

"Uradićemo sve što je u okviru naših nadležnosti da pomognemo u prevazilaženju ove situacije. Luka Bar je ključna karika u crnogorskom saobraćajnom lancu i jedan od strateških privrednih subjekata", navela je predsjednica Privredne komore, Nina Drakić.

A za kupovinu Luke je proteklih godina bilo zainteresovanih, od Rusije, Srbije do kineskih i multinacionalnih kompanija.

Predstavnici Vlade Crne Gore i američkih kompanija prošle godine Memorandum za izgradnju terminala za uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) u Crnu Goru.

Prema projektu trebalo je da budu izgrađeni terminal i termoelektrana upravo u Luci Bar.

Projekat je predviđao da brodovi dopremaju gas do Luke Bar, a odakle bi se mogao prevoziti - gasovodom ukoliko bi bio izgrađen, kontejnerima željeznicom Bar - Beograd i kopnenim putem.

U međuvremenu, izgradnji ovih objekata usprotivilo se više ekoloških organizacija i lokalna samouprava.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG