Dostupni linkovi

Savez ekoloških organizacija Srbije pisao EU da ne podstiču projekat 'Jadar'


Aktivista SEOSa na blokadi autoputa u Beogradu, svgust 2023.
Aktivista SEOSa na blokadi autoputa u Beogradu, svgust 2023.

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) poručio je 26. juna u otvorenom pismu predsednici Evropske komisije (EK) Ursuli fon der Lajen i izvršnom potpredsedniku EK Marošu Šefčoviču da ne dozvole ponovno pokretanje litijumskog projekta "Jadar", jer će u suprotnom narod opet izaći na ulice.

Kako prenosi agencija Beta, SEOS je u pismu istakao da ostaje potpuno posvećen sprečavanju da se litijumski projekat "Jadar" ikada implementira.

"Ovo otvoreno pismo iza kojeg stoje stotine hiljada građana Srbije i njihovi predstavnici, pokrenuto je iznenadnom žurbom gospodina Šefčoviča, da na samom kraju mandata Evropske Komisije sprovede veoma kontroverzan sporazum o prometu retkih sirovina između Evropske unije (EU) i Srbije", navedeno je u pismu, poslatom i predsednici Evropske investicione banke (EIB) Nadiji Kalvino i predsednici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno-Baso.

Pomenuti trgovinski sporazum između EU i Srbije nagovešten je prošlog septembra, potpisivanjem pisma o namerama za jačanje i proširenje saradnje na kritičnim lancima snabdevanja, a sam Šefčovič je 20. maja izjavio da je "zvanično trgovinsko partnerstvo za snabdevanje Evropske unije kritičnim sirovinama iz Srbije u završnoj fazi".

"Nadam se da ćemo videti dalji razvoj tog projekta, ali to je, naravno, odluka Vlade Srbije", rekao je Šefčovič komentarišući dalji projekat za eksploataciju litijuma "Jadar", koji je Vlada Srbije ukinula januara 2022. godine nakon masovnih demonstracija građana.

SEOS je u javnom pismu ocenio da dokument sporazuma deluje uopšteno i ima za cilj da pomogne političkim i poslovnim lobijima koji pokušavaju da ožive projekat "Jadar".

"Može li Fon der Lajen da nam potvrdi da evropska budućnost Srbije neće biti uslovljena veoma štetnim rudarskim projektom koji su građani Srbije demokratski odbacili? Može li- EU da uveri građane Srbije da evropske finansijske institucije nikada neće učestvovati u finansiranju rudarskog projekta koji je veoma štetan po životnu sredinu gusto naseljenog, poljoprivrednog dela Srbije?", upitao je SEOS.

Kako su naveli, Evropska unija, Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj treba odmah da prekinu svaku podršku projektu "Jadar".

"Srbija je taj projekat odbila. Ovo je naša država i ovo je naše demokratsko pravo. I to je naša dužnost prema budućim generacijama", poručio je SEOS.

Brnabić: Nikad nisam rekla da je projekat Jadar loš po Srbiju

Predsednica Skupštine Srbije izjavila je 26. juna da, iako je 2022. godine rekla da je stavljena tačka na slučaj Rio Tinto, nikada nije kazala da je projekat Jadar loš po Srbiju.

Brnabić je na televiziji Hepi kazala da je litijum nafta 21. veka i da je projekat bio obustavljen zbog toga što je uočila lošu nameru stranaca, koji su želeli "da dobiju litijum i oslabe (Aleksandra) Vučića istovremeno".

Ona je ocenila da su kritike na račun "Rio Tinta" neosnovane i da su oni koji ih plasiraju nestručni da komentarišu taj projekat.

Multinacionalna kompanija "Rio Tinto" nameravala je da otvori rudnik litijuma u dolini reke Jadar u zapadnoj Srbiji.

Tamo je ova kompanija 2004. otkrila rudu "jadarit" – kombinaciju litijuma i bora.
Rezerve ovog vrednog metala na svetskom tržištu, u Srbiji su procenjene na preko 158 miliona tona.

Nakon masovnih ekoloških protesta Vlada Srbije je januara 2022. poništila dozvole kompaniji "Rio Tinto".

Međutim, poslednjih meseci sve su učestalije izjave zvaničnika u Srbiji da se ova odluka mora preispitati.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 24. juna da u narednom periodu mora da se otvori dijalog o eksploataciji litijuma, kako na nivou parlamenta, tako i na ekspertskom nivou.

Vučić je i nekoliko dana ranije rekao da bi rudnik mogao da bude otvoren 2028. godine.

XS
SM
MD
LG