Dostupni linkovi

Petković: Priština 'ubija' dijalog


Glavni pregovarač Srbije u pregovorima s Kosovom Petar Petković, august 2022.
Glavni pregovarač Srbije u pregovorima s Kosovom Petar Petković, august 2022.

Glavni pregovarač Srbije u razgovorima sa Kosovom Petar Petković rekao je da "Priština ubija" dijalog za normalizaciju odnosa.

Petković i glavni kosovski pregovarač Besnik Bislimi sastali su se u utorak u Briselu na novoj rundi pregovora u kojoj je posredovao predstavnik Evropske unije(EU) Miroslav Lajčak, ali koja je završena bez ikakvog dogovora.

Sagovornici su, između ostalog, razgovarali o Osnovnom sporazumu za normalizaciju odnosa, Aneksu o njegovoj implementaciji, nestalima u ratu i sporazumu o energetici.

Petković je u objavi na X-u u srijedu rekao da je Bislimi sve to "odbacio" i "kritizirao".

U saopštenju za javnost koje je Bislimi objavio u utorak, između ostalog, navodi se da je srpska strana odbila da se uključi u razgovore za odobravanje plana za implementaciju i formalizaciju Osnovnog sporazuma, na osnovu garancija koje su tražene na sastanak lidera prošle sedmice.

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravili su 26. juna u Briselu, ali su imali samo odvojene sastanke s evropskim posrednicima, budući da je Kurti uvjetovao susret s Vučićem s tri zahtjeva: potpisivanjem Temeljnog sporazuma, povlačenje pisma kojim je Srbija službeno odbila provedbu sporazuma s Kosovom te predaja Kosovu Milana Radoičića, osumnjičenog za organiziranje oružanog napada u Banjskoj.

Vučić je ove zahtjeve odbio i do njegovog direktnog sastanka sa Kurtijem nije došlo.

Nakon jučerašnjih razgovora glavnih pregovarača, Lajčak je na X-u napisao da je "dogovoren niz daljih koraka", ali nije iznio detalje.

Normalizacija odnosa je uslov da Kosovo i Srbija napreduju na putu evropskih integracija. Strane su u pregovorima od 2011. godine, ali malo je postignutih sporazuma implementirano.

XS
SM
MD
LG