Dostupni linkovi

Kurti: Ispunili smo sve zahteve EU za ukidanje kaznenih mera


Aljbin Kurti, Priština, april 2021.
Aljbin Kurti, Priština, april 2021.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti izjavio je da su ispunjeni svi zahtevi Evropske unije (EU) za ukidanje kaznenih mera prema Kosovu, koje su uvedene sredinom prošle godine jer je zvanična Priština ignorisala zahteve oko deeskalacije situacije u opštinama sa srpskom većinom na severu.

Kurti je rekao da je EU prošle nedelje odobrila Plan ekonomskog rasta za Zapadni Balkan - vredan 6 milijardi evra – sa ciljem da ubrza evropske integracije regiona.

"Mere koje su na snazi protiv Kosova su u suprotnosti sa naporima regiona da se ubrza integraciju u EU, posebno kada je reč o Planu rasta i njegovoj svrsi. Nastavljamo i sa našim naporima da otvorimo više mogućnosti oko reformi u okviru dijaloga sa EU. U tom kontekstu, ispunili smo sve zahteve EU za ukidanje restriktivnih mera i te mere moraju biti uklonjene", rekao je Kurti na sastanku Saveta ministara za evropske integracije 2. maja.

Kaznene mere koje je EU uvela Kosovu odnose se na privremenu suspenziju radnih grupa za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, nepozivanje Kosova na sastanke na visokom nivou i suspenziju bilateralnih poseta.

Takođe, ukinuta su sredstva za Kosovo, koja su bila planirana Investicionim okvirom i Instrumentima pretpristupne pomoći - IPA 2024.

Više diplomatskih izvora RSE u Briselu je krajem aprila reklo da se većina država članica Evropske unije zalaže za ukidanje restriktivnih mera za Kosovo. Jedina razlika među državama članicama bila je da li da se mere ukinu odmah ili postepeno.

Kurti je tokom sastanka Saveta ministara govorio i o težnjama Kosova da postane članica EU. On je rekao da je Priština spremna da dobije status zemlje kandidata i otvori pregovore za članstvo.

"Kao najnaprednija demokratija u regionu, spremni smo da odgovorimo na hiljade tehničkih pitanja koja dolaze od Evropske komisije. U poređenju sa regionom, Kosovo nije spremno samo za status kandidata, već i za otvaranje pregovora i mnogih poglavlja za članstvo. Članstvo u Evropskoj uniji je strateški izbor", izjavio je Kurti.

Kosovo je 15. decembra 2022. godine podnelo zahtev za članstvo u EU.

XS
SM
MD
LG