Dostupni linkovi

Kosovo i Izrael potpisali sporazum o ukidanju viza


Ministarka vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervalla i ministar unutarnjih poslova Izraela Moshe Arbe na potpisivanju sporazuma o ukidanju viza u Prištini 18. juna
Ministarka vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervalla i ministar unutarnjih poslova Izraela Moshe Arbe na potpisivanju sporazuma o ukidanju viza u Prištini 18. juna

Ministarka vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervalla i ministar unutarnjih poslova Izraela Moshe Arbe potpisali su 18. juna u Prištini sporazum o ukidanju viza između te dvije države.

Time je Izrael postao 50. država koja omogućava slobodno kretanje građana Kosova bez viza.

Dvije zemlje formalizovale su diplomatske odnose u februaru 2021.

Njima je prethodio takozvani Vašingtonski sporazum, koji su Kosovo i Srbija potpisali 4. septembra 2020. kako bi normalizovali privredne odnose.

Kosovo je otvorilo ambasadu u Jerusalimu u julu 2021. u zamjenu za priznanje nezavisnosti od Izraela. Izrael je ujedno i posljednja država koja je priznala nezavisnost Kosova.

Najavu da je Izrael pristao da ukine vize građanima Kosova početkom ove godine objavila je predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Od 1. januara građani Kosova sa biometrijskim pasošem slobodno putuju u zemlje Šengena.

U međuvremenu, 5. januara objavljeno je da mogu posjetiti i Španiju, nakon objave Kancelarije za migracije i unutrašnje poslove Evropske komisije da Španija već priznaje kosovski pasoš.

Liberalizacija viza omogućava građanima Kosova koji imaju biometrijske pasoše da borave do 90 dana, u šestomjesečnom periodu, u bilo kojoj od 27 država članica Šengena.

Putovanje bez viza je za turističke i privatne posjete. Liberalizacija viznog režima ne podrazumijeva radne dozvole ili druge pogodnosti.

Trenutno 107 zemalja i dalje zahtijeva vize za posjete sa Kosova, dok 39 zemalja daje vize po dolasku za građane te države.

XS
SM
MD
LG