Dostupni linkovi

Kosovski vrh o posledicama iranskog napada na Izrael po Balkan


Iranski dron Šahed
Iranski dron Šahed

Savet bezbednosti Kosova je razmotrio u nedelju veče, 14. aprila "moguće implikacije po globalni i regionalni mir i bezbednost" nakon neviđenog napada dronom i raketama koji je Iran izveo na Izrael tokom vikenda, saopštila je u ponedeljak, 15. aprila, kancelarija premijera Aljbina Kurtija.

"Hiljade ovakvih dronova su i u posedu Srbije, koja kontinuirano pokazuje agresivno ponašanje prema našoj Republici, posebno duž granice koju delimo", navodi se u saopštenju Kurtijevog kabineta, ukazujući na dronove Šahed-136 i Šahed-131 kojima Iran je napao Izrael.

U odgovoru Radiju Slobodna Evropa, Ministarstvo odbrane Srbije je u više navrata demantovalo da vojska ove zemlje poseduje dronove Šahed, kao ni da su vođeni pregovori sa Iranom za njihovu kupovinu.

Međutim, Srbiju su više puta kritikovali Brisel i Vašington zbog kupovine naoružanja i vojne opreme od Rusije i Kine.

Istraga Instituta za nauku i međunarodnu bezbednost je 2023. godine pokazala da Rusija gradi fabriku za masovnu proizvodnju kamikaza dronova, koje je dizajnirao Iran, za upotrebu protiv energetske infrastrukture Ukrajine.

Srbija je nedavno uvela odbrambeni sistem dronova pod nazivom Repelent, kupljen pre ruske invazije na Ukrajinu.

Takođe, Srbija je jedina evropska zemlja koja je iz Kine uvezla kinesku avio-opremu, kao što su dronovi CH-95 i PVO sistem FK-3.

Prema podacima Međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI) sa sedištem u Stokholmu, Srbija najviše ulaže u oružje i vojsku na Zapadnom Balkanu.

Od 2018. do 2022. godine za ovu namenu izdvojila je više od 1,4 milijarde dolara.

Kosovo je od septembra prošle godine više puta optuživalo Srbiju za agresivno ponašanje slanjem vojske blizu granice sa njom.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u martu rekao da su "specijalizovane jedinice srpske vojske primećene samo nekoliko metara od granice sa Kosovom" i objavio, kako je tvrdio, njihove slike. Srbija je demantovala njegove tvrdnje.

Ministar odbrane Kosova Ejup Makedonci zatražio je pre nekoliko dana od Severnoatlantskog saveza (NATO) da ozbiljno tretira raspoređivanje srpskih vojnih trupa u blizini granice sa Kosovom.

Tenzije između Kosova i Srbije su eskalirale u septembru prošle godine, kada je grupa naoružanih Srba napala kosovsku policiju u selu Banjska na severu Kosova, ubivši policijskog narednika.

U vatrenom obračunu koji je usledio ubijena su tri srpska napadača.

Kosovo je optužilo Srbiju da je umešana u ovaj napad i da pokušava da pripoji sever Kosova, ali je zvanični Beograd to demantovao.

Odgovornost za napad preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsednik Liste Srbija, najveće stranke Srba na Kosovu, koja uživa podršku Beograda.

XS
SM
MD
LG