Dostupni linkovi

U Srbiji 16 od 28 gradova nema antikorupcijska tela, tvrdi BIRODI


Trg Slavija u Beogradu, april 2020. (Ilustracija)
Trg Slavija u Beogradu, april 2020. (Ilustracija)

U prvom kvartalu 2024. godine, 16 od 28 gradova u Srbiji nema antikorupcijska tela, iako su svi u obavezi da ih formiraju, objavio je 26. juna Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

BIRODI u saopštenju navodi da bi formiranjem antikorupcijskih tela u gradovima Srbije nastale fabrike integriteta, bez kojih nema održivog socio-ekonomskog razvoja gradova i države, prenosi agencija Beta.

"Pozivamo novoformirane gradske skupštine da se ne plaše građana sa integritetom, već da shodno usvojenim lokalnim antikorupcijskim planovima, formiraju nezavisna antikorupcijska tela i time otkoče ne samo borbu protiv korupcije, već i proces evropskih integracija koji je bez antikorupcije nezamisliv", poručili su.

Na osnovu zvaničnih podataka Agencije za sprečavanje korupcije, u prvom kvartalu 2024. godine, od 28 gradova u Srbiji, 16 nemaju antikorupcijska tela, iako su sve lokalne samouprave bile u obavezi da do 2017. godine, po Akcionom planu za Poglavlje 23, usvoje lokalne antikorupcijske planove i formiraju nezavisna antikorupcijska tela.

Kako su naveli, prema podacima kojima raspolažu, to su gradovi Bor, Valjevo, Zaječar, Jagodina, Kikinda, Kraljevo, Leskovac, Loznica, Novi Pazar, Pančevo, Pirot, Smederevo, Sremska Mitrovica i Čačak, Niš i Beograd.

Biro za društvena istraživanja je nevladina organizacija osnovana 2005. godine sa ciljem da stvori okruženje održivog demokratskog, socijalno-ekonomskog i pravičnog razvoja društva, kroz borbu protiv korupcije, decentralizaciju, podršku lokalnoj sredini i transferom znanja i praksi iz inostranstva u Srbiju.

XS
SM
MD
LG