Dostupni linkovi

Pred Crnom Gorom i dalje izazovi u borbi protiv korupcije, poručeno iz Stejt Departmenta


Koordinator Stejt Departmenta za globalnu borbu protiv korupcije Ričard Nefju na zajedičkoj konferenciji za medije sa premijerom Crne Gore Milojkom Spajićem. Podgorica, 17.jun 2024. Foto: Vlada Crne Gore
Koordinator Stejt Departmenta za globalnu borbu protiv korupcije Ričard Nefju na zajedičkoj konferenciji za medije sa premijerom Crne Gore Milojkom Spajićem. Podgorica, 17.jun 2024. Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora je napravila korak u borbi protiv korupcije, ali ima još izazova na tom putu, kazao je koordinator Stejt Departmenta za globalnu borbu protiv korupcije Ričard Nefju (Richard Nephew).

On je na konferencije "Mi to možemo - STOP korupciji", koju je u Podgorici organizovao Centar za građansko obrazovanje, ocijenio i da je borba protiv korupcije "pitanje nacionalne bezbjednosti".

Prethodno se Nefju sastao sa premijerom Crne Gore Milojkom Spajićem.

Na zajedničkoj konferenciji za medije Nefju je ocijenio da je važno potencirati veting kao vid provjere dostojnosti pravosudnih zvaničnika da budu na tim pozicijama.

Američki zvaničnik je kazao da vlade Zapadnog Balkana moraju učiniti više napora u borbi protiv korupcije time što će prestati politički uticaj na pravosuđe.

"Neadekvatno vladino nadgledanje i politički uticaj nad nezavisnim institucijama nije dobar znak za borbu protiv korupcije", rekao je Nefju.

Naveo je i da su od 2018. godine SAD uložile 25 miliona dolara u jačanje vladavine zakona u Crnoj Gori.

Koordinator Stejt Department za globalnu borbu protiv korupcije Ričard Nefju (lijevo) i premijer Crne Gore Milojko Spajić u Podgorici, 17.jun 2024.
Koordinator Stejt Department za globalnu borbu protiv korupcije Ričard Nefju (lijevo) i premijer Crne Gore Milojko Spajić u Podgorici, 17.jun 2024.

Prema riječima Spajića, Crna Gora je u prethodnih šest mjeseci imala više rezultata u borbi protiv korupcije nego u posljednjih šest - sedam godina.

Spajić je najavio da nakon što Crna Gora dobije IBAR (Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila u oblasti vladavine prava), što se očekuje u junu, treba raditi na korekcijama i unapređenju zakona u borbi protiv korupcije.

Na novinarsko pitanje o kritikama dijela javnosti prijedloga zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom, Spajić je odgovorio da se njime "zagrebalo po površini".

"To je tek početak, ti zakoni treba da se mijenjaju. Poslali smo amandmane koje je nevladin sektor priložio Evropskoj komisiji, tako da ćemo unaprijediti legislativu. Zakone treba mijenjati ne samo zbog IBAR-a, nego i poslije njegovog dobijanja", kazao je Spajić.

Dodao je da je transparentnost imovine javnih funkcionera veoma važna i da će se raditi novi zakon o neprijavljenim i neoporezovanim prihodima, a najavio je i da će Italija pomoći Crnoj Gori u borbi protiv mafije i otkrivanja prljavog novca.

Dan ranije, Nefju se sreo sa glavnim specijalnim tužiocem, Vladimirom Novovićem.

Iz Specijalnog džavnog tužilaštva (SDT) je saopšteno da je razgovarano o dosadašnjim rezultatima Tužilaštva, izazovima u radu i modalitetima dalje saradnje i konkretne podrške.

U poslednjem Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore, objavljenom prošlog novembra, navodi se da je u borbi protiv korupcije zabilježen samo ograničeni napredak.

U međuvremenu Crna Gora je usvojila čitav set zakona iz oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, te reforme tužilaštva i sudstva, što je bio preduslov za dobijanje IBAR-a.

Nakon pozitivne ocjene IBAR-a, država dobija završna mjerila Evropske komisije.

Tek ispunjenjem završnih mjerila i zatvaranjem ostalih poglavlja, Crna Gora će moći da zatvori poglavlja 23 i 24, što će ujedno predstavljati i kraj pregovora.

Crna Gora je 2010. postala kandidat za članstvo, a pregovore sa EU je zvanično počela juna 2012. Privremeno je zatvorila tri poglavlja, od kojih posljednje u 2017.

Posljednje poglavlje otvoreno je 2020.godine.

Iste je godine država prihvatila novu metodologiju pregovora, po kojoj se nijedno poglavlje ne može privremeno zatvoriti dok se ne dobije IBAR.

XS
SM
MD
LG