Dostupni linkovi

Izabran predsednik Skupštine Beograda, Kreni-Promeni napustio sednicu


Odbornici Skupštine grada Beograda, 21. jun 2024.
Odbornici Skupštine grada Beograda, 21. jun 2024.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine Grada Beograda verifikovani su mandati gradskih odbornika i za predsednika gradskog parlamenta izabran je po četvrti put uzastopno Nikola Nikodijević iz Socijalističke partije Srbije (SPS).

Opozicioni pokret "Kreni-Promeni", koji je osvojio najviše mandata među opozicijom, napustio je sednicu nakon verifikacije mandata.

Nikodijević je nakon izbora rekao da je pred gradskim odbornicima ogroman posao. Pozvao je odbornike "Kreni-Promeni" da se vrate i da zajedno donose odluke.

Na ponovljenim lokalnim izborima u Beogradu 2. juna koalicija oko vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) osvojila je apsolutnu većinu.

Izborna lista "Aleksandar Vučić- Beograd sutra" ima 64 od 110 mandata u Skupštini grada.

Njihov kandidat za gradonačelnika je Aleksandar Šapić, koji je i u prethodnom mandatu obavljao tu funkciju.

Aleksandar Šapić, kandidat za gradonačenika Beograda
Aleksandar Šapić, kandidat za gradonačenika Beograda

Opoziciona lista "Savo Manojlović-I ja sam Beograd" osvojila je 21 odborničko mesto, dok koalicija "Biramo Beograd" ima 14 odbornika.

Lista "Mi snaga naroda-Doktor Branimir Nestorović" osvojila je 10 mandata.

U gradski parlament ušla je sa jednim odbornikom i Ruska stranka, koja je na izborima imala status manjinske stranke.

Izbori su ponovljeni jer nakon glasanja u decembru nijedna grupacija nije imala većinu za formiranje vlasti.

Pokret "Kreni – promeni" napustio je sednicu nakon verifikacije mandata zbog, kako su naveli, izbornih nepravilnosti.

Savo Manojlović iz pokreta "Kreni-promeni" u gradskom parlamentu
Savo Manojlović iz pokreta "Kreni-promeni" u gradskom parlamentu

"Razlog je potpuno kršenje izbornog procesa, ali ono se pre svega ogleda u onome što se danas događa u Nišu. Prestonica mora biti solidarna sa ostatkom Srbije", rekao je direktor kampanje pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović .

On je ocenio da je u Nišu očigledan "izborni inženjering".

Kako su izjavili medijima predstavnici opozicije u Nišu, Gradska izborna komisija (GIK) u tom gradu odbacila je sva 24 prigovora opozicije, nakon što joj je Viši sud te prigovore vratio na ponovno odlučivanje.

Manojlović nije odgovorio na pitanje da li će odbornici "Kreni-Promeni" učestvovati na sledećoj sednici Skupštine Beograda, rekavši da će javnost o tome biti obaveštena.

Najavio je da će ovaj pokret odborničke naknade donirati u humanitarne svrhe.

Dobrica Veselinović podneo ostavku

Kandidat za gradonačelnika koalicije "Biramo Beograd" na junskim izborima Dobrica Veselinović podneo je ostavku na mesto odbornika u Skupštini grada.

Podnoseći ostavku poručio je za skupštinskom govornicom odbornicima da se prvenstveno vode sopstvenim najvišim moralnim i etičkim merilima pri donošenju odluka u Skupštini, a da zanemare partijske i finasijske interese.

"Da jedina vodilja u odlučivanju treba da bude javni, a ne privatni interes, da poštuju zakone našeg grada, grb našeg grada i zastavu Srbije“, poručio je Veselinović koji će svoj politički angažman nastaviti kao poslanik u republičkom parlamentu.

Novoizabrani predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević izjavio je da mu je žao što je Veselinović napustio skupštinu.

"Bio je dobar gradski odbornik iako se u mnogo čemu nismo slagali. Žao mi je što neće biti tu", rekao je Nikodijević.

Deo opozicije bojkotovao je beogradske izbore smatrajući da ne postoje pošteni izborni uslovi.

Predstavnici Stranke slobode i pravde i Srbija Centar izjavili su ispred Skupštine grada da su izbori "predstavljali farsu" i da je njihova odluka da se na njih ne izađe bila ispravna.

Vladajuća Srpska napredna stranka demantovala je tvrdnje opozicije i posmatrača o izbornim neregularnostima.

Opozicione stranke i domaći posmatrači ukazali su na niz nepravilnosti tokom izbornog dana, od organizovanog dovođenja građana na biračka mesta do kupovine glasova.

Posmatračka misija OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) saopštila je da su na izborni proces u Srbiji negativno uticali široko rasprostranjeni pritisci na zaposlene u javnom sektoru, zloupotreba državnih resursa i medija koji su favorizovali vladajuću koaliciju.

Domaća posmatračka misija CRTA ocenila je da se izbori u Beogradu "ne mogu smatrati slobodnim i poštenim".

Lokalni izbori u Srbiji održani su 2. juna u 89 gradova i opština.

XS
SM
MD
LG